Tutu: excuus van Beatrix zou 'enorme bonus' zijn

JOHANNESBURG, 5 OKT. Als koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan Zuid-Afrika excuus had aangeboden voor het Nederlands koloniaal bewind dat heeft bijgedragen aan de apartheid, “had dit het staatsbezoek een enorme bonus gegeven. De vraag om vergiffenis had een goed bezoek tot iets oneindig moois gemaakt”.

Dat zegt bisschop Desmond Tutu vandaag in een gesprek met deze krant. Tutu is voorzitter van de Truth and Reconciliation-commission die in Zuid-Afrika tracht verzoening te bewerkstelligen tussen de voormalige blanke overheersers en de zwarte bevolking. Koningin Beatrix had de afgelopen week een gesprek met vertegenwoordigers van die commissie in Johannesburg, waarbij Tutu overigens niet aanwezig kon zijn. Terugblikkend op het staatsbezoek dat koningin Beatrix gisteren afsloot, herinnert de Anglicaanse bisschop aan de religieuze rechtvaardiging die de Nederduits Gereformeerde kerk aan de apartheid gaf. Hij roept de blanke gereformeerde kerk in Zuid-Afrika dan ook op mee te helpen aan het verzoeningsproces.

Dr. Beyers Naudee, dominee bij diezelfde gereformeerde kerk, heeft begrip voor het verlangen van bisschop Tutu, maar zegt dat dit dan ook voor staatshoofden van andere toenmalige koloniale mogendheden uit die tijd zou moeten gelden.