Tribune

Johan Neeskens werd deze week aangesteld als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Hij is ongediplomeerd en was alleen trainer bij buitenlandse amateurclubs. Is hij de juiste man op de juiste plaats?

Rinus Israel, de vorige assistent- bondscoach: “Als voetballer had Neeskens een goed karakter. Neemt hij dat als trainer mee, dan is hij een prima keuze. Hij past in elk geval goed in de groep spelers die er nu zit. Het is niet onoverkomelijk dat hij geen papieren heeft, zijn kijk op voetbal blijft hetzelfde. Voor een assistent is het belangrijk dat hij het spel ziet, want als er wat met de bondscoach gebeurt, moet hij zijn werk overnemen. Bovendien wordt een groep van achttien spelers ook wel eens gesplitst en moet hij een groep onder zijn hoede nemen. In Neeskens' functie is het niet erg dat hij alleen nog maar amateurclubs heeft getraind. Dat zou pas een probleem zijn als hij als bondscoach aangesteld zou worden. Dan heb je trainerservaring op het hoogste niveau nodig. Het is veel belangrijker dat hij zelf international is geweest. Hij weet wat voor spanning grote wedstrijden en toernooien met zich meebrengen. Hij heeft er zelf genoeg gespeeld.”

Marc Overmars, 29-voudig international: “Ik vind het heel leuk dat het Neeskens is geworden. Hij was vroeger al één van mijn idolen en heeft me ook nog eens de Gouden Schoen uitgereikt. Ik vind sowieso dat oud-internationals meer bij Oranje moeten worden betrokken. Neeskens is misschien een goede aanvulling voor Hiddink, die op voetbalgebied heel sterk is. Hij kan voor andere zaken belangrijk zijn, bijvoorbeeld fanatisme. Die twee lijken me een goede combinatie.”

John Rep, oud-international en pas geslaagd voor de cursus Coach betaald voetbal: “Het is een baan die iedereen graag zou willen en daarom gun ik het Johan van harte. Nee, ik had er niet stiekem op gehoopt dat ik het zou worden, hoewel ik zijn aanstelling ook zeer verrassend vind. Hij is een hele tijd weggeweest en ik had niet één, twee, drie aan hem gedacht. Johan was altijd de motor in het Nederlands elftal, op dat gebied is hij vergelijkbaar met Israel. Of ze als trainer op elkaar lijken, weet ik niet. Ach, hij moet gewoon goed in de groep liggen en Johan kennende is dat geen enkel probleem. Dat hij nog geen diploma Betaald Voetbal heeft, is niet erg. Ik vind die diploma's eigenlijk toch een beetje onzin.”

Wim Rijsbergen, trainer van NAC en oud-ploeggenoot in Oranje: “Tegenpolen trekken elkaar aan en dat is niet verkeerd. Neeskens is heel anders dan Hiddink, heel fanatiek. Dat moet hij af en toe kunnen temperen, want té fanatiek kan ook verkeerd zijn. Als hij zijn inspiratie kan overbrengen op de spelers, is hij een goede keuze. Ik ken hem niet goed genoeg als trainer om te kunnen beoordelen of hij dat daadwerkelijk kan. Neeskens was zelf altijd een voetballer met een goed karakter, maar instelling kun je niet leren, hoogstens bijsturen. Je moet hem gewoon de tijd geven. Hij kan ondertussen veel van Hiddink leren, maar Hiddink ook van hem. Het kan een voordeel zijn dat Neeskens alleen nog maar amateurclubs heeft gehad. Hij heeft een frisse kijk op het Nederlands elftal. Maar je weet hoe dat hier gaat. Als Oranje het goed doet, is iedereen het daar mee eens. Als ze veel verliezen, vindt iedereen Neeskens slecht en zeggen ze: 'Zie je wel, hij heeft alleen nog maar amateurclubs gehad'.”

Novak Zilic, Neeskens' assistent bij zijn laatste club FC Singen 04: “Ik ben zeer, zeer blij voor hem. Ik zit al vijftien jaar bij deze club en hij is de beste trainer die we ooit hebben gehad en ook de beste die ik ooit heb gezien. In het begin begrepen we hem tactisch nog niet altijd, maar inmiddels werkten we heel goed samen. Zijn vertrek is een groot verlies, voor de club en voor de spelers. Buiten een sympathieke trainer was hij ook een supermens. Neeskens stond in de vereniging alsof hij hier geboren was. Daarom is iedereen teleurgesteld, terneergeslagen zelfs. Neeskens had als mens en trainer gewoon geen slechte eigenschappen. Ik hoop en geloof dat Nederland veel plezier aan hem gaat beleven. Hij heeft al een grote naam door zijn verleden, maar dat hoef ik u natuurlijk niet te vertellen. Het was zijn en mijn wens dit seizoen met Singen kampioen te worden. Als het vaderland roept, moet je echter gaan. Ik ben zelf Kroaat. Als ze me daar nodig hebben, moet ik ook vertrekken. Maar doe Neeskens de hartelijke groeten als je hem ziet, want ik beschouw hem echt als een vriend.”