Toptarief hoogste in Europa

Nederland is op dit moment een buitenbeentje wat betreft inkomstenbelasting. Het toptarief van 60 procent is het hoogst van de landen van de Europese Unie. Het ministerie van Financiën verwacht dat volgend jaar 315.000 mensen met een inkomen van meer dan 99.000 gulden het toptarief betalen.

In Duitsland bedraagt het toptarief bijvoorbeeld 53 procent. Het toptarief geldt voor een inkomen vanaf 270.000 gulden. De Duitse minister van Financiën Theo Waigel wil het toptarief verlagen naar 35 procent. De christen-democraat wordt daarbij gesteund door de oppositionele (sociaal-democratische) SPD. En ook in Groot-Brittannië willen de sociaal democraten - eveneens in de oppositie - het toptarief van 40 procent verlagen. Dit tarief wordt betaald bij een inkomen van 65.000 gulden. In België betaalt men bij een inkomen vanaf 130.000 gulden 55 procent belasting. In Frankrijk stelt premier Alain Juppé voor om het toptarief te verlagen van 56,8 procent (bij een inkomen van 91.00 gulden) naar 47 procent.

De internationale vergelijking maakt duidelijk dat het Nederlandse toptarief van de inkomstenbelasting tot de hoogste ter wereld behoort. Maar hier geldt het woord van fiscaal coryfee mr. J. Verburg: “De tarieven blaffen meer dan ze bijten”. Bij een internationale vergelijking zou ook rekening gehouden moeten worden met aftrekposten, vrijstellingen, belastingvrije sommen, bijzondere tarieven en verschillende tariefschijven. In 'De achterkant van het belasting- en premiebiljet' (1992) pleit Willem Vermeend, de huidige staatsscretaris van Financiën, voor een verlaging van het toptarief gefinancierd door het beperken van aftrekposten. “Het valt mij op dat in veel 'in-de-pas pleidooien' de nadruk eenzijdig ligt op lagere (formele) toptarieven”, aldus Vermeend, toen nog in zijn functie van fiscaal woordvoerder van de PvdA-fractie.

Een verlaging van het toptarief in Nederland zou gefinancierd kunnen worden door het schrappen van aftrekposten. De enige bestaande aftrekpost die een grote tariefverlaging kan financieren, is de hypotheekrente-aftrek. Maar dat is voor de grote politieke partijen een heilig huisje.