Stem Philip van der Ven, de ideale kandidaat!

DEN HAAG, 5 OKT. Zijn opponent in de verkiezingsstrijd is een vrouw. “En dan weet je het maar nooit!” De Nederlander Philip van der Ven ambieert het voorzitterschap van de wereldsquashfederatie WSF. Hij wil “number one van iets in de wereld zijn”, zegt hij zonder schroom. “En nu zit ik er zo dichtbij.” Want Van der Ven is momenteel al vice-voorzitter van de WSF. Dus nu: Philip for president. Volgende week zaterdag in Kuala Lumpur wordt er gestemd.

Van der Ven heeft een uitgebreid verkiezingsprogramma en zelfs een campagneleider, Rolf de Graaf. Deze voormalig directeur van de squashbond heeft een fraaie brochure voor Van der Ven vervaardigd die vol staat met mooie kreten en bespiegelingen. De kandidaat-voorzitter wordt voorgesteld als 'The promising perspective for World Squash'. Zelfs zijn gezinsleven komt ter sprake. A family man all the way. Van der Ven vindt, zo staat beschreven, ondanks zijn drukke werkzaamheden altijd nog “tijd en aandacht voor zijn vier dochters en zijn vrouw Patricia”.

Alle gedelegeerden uit de 103 bij de WSF aangesloten landen hebben de brochure toegestuurd gekregen. En daar kwam deze week voor de Europese leden ook nog een brief van de Nederlandse squashbond overheen die om steun voor haar voorzitter vraagt. Niets is aan het toeval overgelaten. Van der Ven schat dat de hele campagne zo'n 40.000 gulden kost. Hij heeft als eerste internationale bestuurder subsidie van het ministerie gekregen voor zijn campagne. Die bedraagt 10.000 gulden, de rest betaalt de eigenaar van een assurantiekantoor uit eigen zak.

De andere kandidaat, Susie Simsock uit Nieuw Zeeland, heeft geen gedreven campagneleider en geen kleurenbrochure. Ze doet helemaal niets aan het werven van stemmen. Dat is ook een manier, beseft Van der Ven. Dat ze een vrouw is, noemt hij een voordeel voor haar. “Dan gaan er andere gevoelens meespelen.” Van der Ven wil geen kwaad woord kwijt over zijn tegenstander. “Ze is ook een heel goede kandidaat.”

Maar hij is beter, zegt hij. “Het is de keuze tussen lief en aardig, een beetje voortkabbelen én een duidelijke lijn.” Als hij het niet wordt, dan zijn de consequenties duidelijk. “Dan trek ik mij geheel terug uit de sport.” Van der Ven is ook nog voorzitter van ARISF, een organisatie van door het IOC erkende takken van sport. “Daar mag ik alleen mee doorgaan als ik voorzitter van een wereldfederatie ben. Ze dachten destijds dat ik dat al was. Maar nu weten ze wel beter.”

Het is dus alles of niets voor Van der Ven. Hij pakt de zaken graag groot aan. Toen hij vier jaar geleden zich kandidaat stelde voor de functie van vice-voorzitter liet hij de avond voor de verkiezing bij alle gedelegeerden op de hotelkamer een champagneglas neerzetten met hun naam daarin gegraveerd. Hij werd met grote meerderheid gekozen. En toen de nu aftredend WSF-voorzitter, een Maleisische prins, in Nederland was, hield Van der Ven thuis in Zoeterwoude voor honderd gasten een diner aan één grote, imposante tafel.

En wat heeft hij nu, vlak voor de grote stap, voor verrassingen in petto? Hij lacht. Het valt wel mee, zegt hij. Als een dag voor D-Day in Kuala Lumpur de Nederlanders “een kanjer van een presentatie” geeft over squash in hun land, dan zit onder er onder elke stoel in de zaal een squashbal geplakt. Creative solution, Philip van der Ven staat erop.

Hij wilde in Kuala Lumpur ook nog grote borden laten neerzetten met zijn naam erop. Van der Ven: “Maar je moet uitkijken voor overkill. Het kan ook tegen je gaan werken.” Wel heeft hij met de Nederlandse ambassadeur Th. Arnold een diner georganiseerd ter ere van de scheidende WSF-voorzitter. Dat is zaterdagavond, een paar uur ná de verkiezing dus. Maar ook dat heeft een reden, aldus Van der Ven. “Iedereen heeft nu al zo'n prachtige uitnodiging binnen. Dat maakt indruk. En misschien vinden de mensen het vervelend om te komen als ik geen president ben geworden, begrijp je?”

Kan het eigenlijk nog misgaan? Van der Ven kan rekenen op steun van veel hoge bestuurders, zo blijkt uit de achterzijde van zijn brochure. Erica Terpstra, Anton Geesink, Hein Verbruggen, Wouter Huibregtsen en zelfs de Belgische en Amerikaanse IOC-leden Rogge en Killian doen een goed woordje voor hem. I strongly support Philip van der Ven's nomination. He is the ideal candidate!