Samsung wil weer praten over Fokker

ROTTERDAM, 5 OKT. Samsung Aerospace stuurt volgende week een delegatie naar Nederland om opnieuw te onderhandelen over de overname van het failliete Fokker. Het boekenonderzoek van Samsung bij Fokker is volgens een woordvoerder van de curatoren vrijwel afgerond.

Minister Wijers, die afgelopen week met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven in Zuid-Afrika verbleef, zei in een eerste reactie “gehoord te hebben” dat het businessplan van Samsung dit weekeinde aan Economische Zaken overhandigd wordt.

De woordvoerder van de curatoren van Fokker hield gisteren echter de nodige slagen om de arm. Hij vindt het onzin om het bezoek van Samsung volgende week te bestempelen als beslissend: “Dat is een ongelooflijke versimpeling”.

Begin deze week kwamen de curatoren en minister Wijers recht tegenover elkaar te staan. Volgens een officiële mededeling van de curatoren afgelopen dinsdag bestond er een “communicatiestoornis” tussen EZ en de Koreanen. “Geprobeerd werd de partijen op een lijn te krijgen.”

Er dreigde een patstelling te ontstaan. Wijers wilde eerst een businessplan van de Koreanen ontvangen, voordat hij zou gaan praten over financiële ondersteuning. De Koreanen echter wilden meer informatie over de positie van de Nederlandse staat.

Ondertussen blijkt de communicatiestoornis betrekking te hebben gehad op de briefwisseling tussen Wijers en Samsung. Wijers had in zijn eerste brief verwarring gesticht bij de Koreanen. Op initiatief van de curatoren schreef de minister alsnog een tweede, maar duidelijkere brief. De boedelbeheerders vonden de eerste brief te warrig volgens bronnen rondom Fokker.

Een woordvoerder van Economische Zaken verklaarde gisteren dat minister Wijers in zijn tweede brief “een aantal zaken heeft aangepunt”. Op de vraag of Wijers onder druk van de curatoren een nieuwe brief heeft geschreven, verklaarde de zegsman “Er bestaat een grote wisselwerking”.

Inmiddels is duidelijk dat de tijd dringt voor zowel Samsung als Fokker. Belangrijke toeleveranciers van Fokker als het Noordierse Shorts (vleugels) en voormalig moeder Dasa (rompen) hebben al tijden geen bestellingen gehad van de failliete vliegtuigbouwer en staan op het punt hun produktielijnen voor Fokker definitief te sluiten.