Rome, Parijs leggen conflict over EMU bij

ROME, 5 OKT. Op een in vriendschappelijke sfeer verlopen top in Napels hebben Frankrijk en Italië gisteren hun conflict over de Economische en Monetaire Unie (EMU) van eerder deze week begraven onder een reeks verklaringen van vriendschap, samenwerking en gelijkgezindheid.

“Italië en Frankrijk hebben hun intenties bevestigd om het tijdschema en de criteria voor de start van de monetaire unie op 1 januari 1999 te respecteren,” zei de Italiaanse premier, Romano Prodi. De Franse president Jacques Chirac prees de Europese gezindheid van Italië en zei dat Rome en Parijs bijna overal hetzelfde over denken.

Chirac had dinsdag gezegd dat Italië te laat is begonnen zijn financiële zaken op orde te stellen en er daarom waarschijnlijk niet bij zou zijn bij het begin van de EMU. In een gesprek onder vier ogen met Prodi heeft hij volgens zijn woordvoerster donderdagavond gezegd dat de diplomatieke rel hierover voortkwam uit “een belachelijk misverstand”. Maar in zijn tafelrede op het officiële diner 'vergat' hij een passage uit de geschreven tekst uit te spreken, waarin hij zijn bewondering uitsprak voor “de moedige poging van de Italiaanse regering om op 1 januari 1999 met ons te zijn”. Het Italiaanse kabinet wil 63 biljoen lire, ongeveer 75 miljard gulden, bezuinigen om het begrotingstekort binnen de drieprocentsnorm voor toetreding te brengen. De rechtse oppositie heeft een tegenbegroting ingediend voor hetzelfde bedrag, waarin de nadruk ligt op structurele ingrepen boven belastingverhoging. Zij wil op 9 november een massale protestdemonstratie organiseren.

Prodi onderstreepte dat hij zo snel mogelijk de lire terug wil in het Europese Muntstelsel. Minister van Buitenlandse Zaken Dini zei dat de vijftien ministers van Financiën “onmiddellijk” de modaliteiten hiervoor zouden bespreken, maar noch Prodi noch Chirac wilden uitspraken doen over een datum of een richtkoers. Chirac heeft eerder deze week gezegd dat de lire in zijn ogen is ondergewaardeerd en dat Italiaanse bedrijven daardoor een oneerlijk concurrentievoordeel hebben ten opzichte van Frankrijk.

Chirac en Prodi hielden een gezamenlijk pleidooi voor een grotere rol van Europa in de vredespogingen voor het Midden-Oosten. Zij willen op de Europese tussentop vandaag in Dublin voorstellen doen voor een Europees vredesinitiatief.

    • Marc Leijendekker