'Risicoprofiel van KPN na overname TNT sterk verslechterd'; Beurs drie keer naar nieuw record

AMSTERDAM, 5 OKT. Het was drie keer raak deze week. Schurkte het AEX-koersgemiddelde vorige week nog voorzichtig aan tegen het oude recordniveau dat dateerde van begin juni, deze week brak de graadmeter van belangrijkste aandelen daar keer op keer doorheen. Op maandag en woensdag waren er nieuwe records en gisteren opnieuw. De AEX eindigde de week 13,01 punten hoger op 584,93.

De records waren niet het enige vuurwerk dat Amsterdam te bieden had. ABN Amro maakte woensdag bekend dat MeesPierson verkocht zal worden en Fortis Amev erkende een dag later dat het daarover in onderhandeling is. Hoogovens bevestigde officieel de samenwerking met de Belgische staalfabrikant Boël.

De meeste aandacht ging echter uit naar Koninklijke PTT Nederland (KPN). Begin deze week maakte de post- telecommunicatiegigant bekend dat de onderhandelingen met Philips-dochter UPC over een bundeling van de belangen in kabeltelevisie zijn stukgelopen. Een dag later volgde het bericht dat dochter KPN Kabel op afstand van moederconcern KPN gaat fungeren als structuurvennootschap.

Sommige analisten concluderen daaruit dat op termijn tenminste een deelbelang van KPN Kabel naar de beurs zal worden gebracht. KPN zal daartoe verplicht zijn, zo is de redenering, omdat minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) niet zal instemmen met een te groot belang van KPN in Casema. Casema moet als deelnemer in Enertel juist met KPN in concurrentie treden. Beleggers waren niet onder de indruk. Het aandeel KPN bleef de eerste twee dagen van deze week onveranderd op 58,90 gulden.

Woensdag maakte KPN als klap op de vuurpijl bekend dat het een bod had uitgebracht van 2,7 miljard gulden op het Australische concern TNT. Beleggers reageerden aanvankelijk opgetogen, maar in de loop van de week leverde KPN de koerswinst ten dele weer in. Gistermiddag resteerden twee kwartjes op 59,40.

“Dat is over het algemeen na zo'n grote overname geen sterk teken,” zegt analist Steven Vrolijk van zakenbank ING Barings. Hij meent dat het risicoprofiel van KPN verslechtert door de overname. “Telecommunicatie biedt mogelijkheden en bedreigingen”, zegt hij. “Post was een ware geldmachine. TNT is echter een commercieel bedrijf in een bedrijfstak met moordende concurrentie.”

Een minder stabiele winststroom uit de postactviteiten zou een hoger rendement vereisen. In het verleden rechtvaardigde de betrekkelijke zekerheid van de postactviteiten juist een premie voor KPN tegenover concurrenten als British Telecom.

Beleggers die een deel van hun portefeuille in telecommunicatie willen beleggen hebben nieuwe opties. Deze week maakte Deutsche Telekom, dat in november naar de beurs gaat, bekend dat aandeelhouders over 1997 een superdvidend zullen ontvangen van in totaal drie miljard Duitse mark (ongeveer 1,20 Duitse mark per aandeel).

Het bod van KPN op TNT lag 48 procent boven de marktprijs van de aandelen. Vrolijk constateert dat aandeelhouders van TNT weinig opositie hebben geboden. Ook transportanalisten beschouwden het bod van KPN volgens hem als “een aardige exit-mogelijkheid” voor aandeelhouders TNT. “Dat is opmerkelijk”, zegt hij, maar hij wil niet concluderen dat KPN te veel heeft betaald.

P. Wollenberg van Iris Research gelooft in elk geval van niet. “KPN ziet synergievoordelen”, zegt hij. “Dat is voor ons moeilijk te controleren, maar ik heb vertrouwen in het management.”

“Het is moeilijk in een biedingsproces twee partijen tevreden te stellen in een biedingsproces”, zegt Vrolijk. Vaak is er eén die te veel betaalt en een ander die te weinig krijgt of eén die voor te weinig geld te veel verkoopt.

Des te opvallender waren de koersstijgingen van zowel ABN Amro als Fortis Amev naar aanleiding van de onderhandelingen over de verkoop van MeesPierson. ABN Amro zag de koers sinds medio deze week oplopen met 3,40 naar 97,80 en het aandeel Fortis Amev steeg met 1,70 tot 53,10.

Analist D. Worm van ING Barings ziet voor beide financiële instellingen voordelen in een overdracht van MeesPierson

Uitgaande van een prijs van 2,5 miljard gulden zou ABN Amro op de verkoop een boekwinst behalen van ongeveer 0,7 miljard. Bovendien zou het verlost zijn van een dochter waarvan het rendement achterblijft en geld kunnen vrijmaken voor een lucratieve overname of nieuwe expansieplannen in het Verre Oosten. Fortis Amev kan op zijn beurt ook profiteren van de overname van MeesPierson. “De actviteiten sluiten mooi aan”, zegt Worms. “De overlap die ABN Amro had met MeesPierson is er niet voor Fortis.”

    • Michiel van Nieuwstadt