Philips' NatLab schrapt 145 banen in nabije toekomst

Niet bekend

De maatregel is het gevolg van het teruglopende contractonderzoek binnen het Philipsconcern, met name bij de productdivisie Sound & Vision, die consumentenelektronica produceert.

Philips spreekt van een normale fluctuatie. “Er is binnen het NatLab altijd al sprake van een groot verloop. Normaal gaan nieuwe mensen die worden aangenomen na vijf jaar naar één van de productdivisies. Dat zorgt voor een behoorlijk natuurlijk verloop. Maar of dat voldoende is, is nog onduidelijk”, aldus een woordvoerster.

Jaarlijks neemt het NatLab ongeveer een kleine 150 nieuwe onderzoekers in dienst, vooral HBO-ers en academici. Het kennisinstituut werkt uitsluitend voor Philips en samenwerkingsverbanden waarbij het concern is betrokken.

Het NatLab, opgericht in 1913, maakt onderdeel uit van Philips Research. Dit bedrijfsonderdeel telt vestigingen in vijf landen (Engeland, de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland en Nederland) en ongeveer 3.200 werknemers.

Bestuurder A. Verhoeven van de Unie noemt de ingreep “relatief groot”. Hij vindt dat Philips de noodzaak van de sanering goed duidelijk moet maken, wil de bond instemmen met een reorganisatie. “Als je kijkt naar de gang van zaken bij Philips, is het natuurlijk geen verrassing. Maar aan de andere kant was Natlab altijd een oase van rust. Ook onder de Centurion-operatie van Timmer.” (ANP)