Overname MeesPierson door bank Fortis rond; Partijen tekenen intentieverklaring

AMSTERDAM, 5 OKT. De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar Fortis koopt de zakenbank MeesPierson van ABN Amro, de huidige eigenaar. Fortis en ABN Amro hebben daarover gisteravond een intentieverklaring getekend.

Hoeveel Fortis betaalt willen de twee financiële instellingen nog niet prijsgeven. In financiële kringen wordt de overnamesom op minimaal 2 miljard gulden geschat. Daarmee is de overname een van de grootste uit de Nederlandse geschiedenis.

Afgelopen donderdag was al duidelijk geworden dat beide partijen intensieve gesprekken voerden over een overname van MeesPierson, een zakenbank met 4.000 werknemers, die onder meer actief is op gebied van vermogensbeheer voor rijke particulieren en professionele beleggers, effectenhandel en gespecialiseerde kredietverlening. Bij Fortis (in Nederland actief met onder meer VSB Bank en verzekeraar Amev) werken ruim 30.000 mensen.

MeesPierson, waarvan de wortels teruggaan tot 1720, is in 1993 ontstaan door een fusie van de twee kleinere zakenbanken Pierson, Heldring & Pierson en Bank Mees & Hope, die beide behoorden tot ABN Amro. Het samengaan werd door cultuurtegenstellingen en zware concurrentie van moeder ABN Amro, die zelf ook steeds actiever werd als internationale zakenbank, geen succes. Tot voor kort weigerde ABN Amro echter over verkoop van MeesPierson te praten.

De vakbonden zijn content met de overname, omdat (vrijwel) geen banenverlies wordt verwacht en de nieuwe eigenaar een partij is waarmee de bonden vertrouwd zijn. Fortis verwacht nog twee maanden nodig te hebben voordat een definitieve overeenkomst wordt getekend. Deze periode wordt onder meer gebruikt voor een accountantsonderzoek voor de exacte prijsbepaling van de aankoop.

Fortis ziet de overname van MeesPierson als “een grote stap voorwaarts” in haar ambities voor verder groei, omdat Fortis zelf niet actief is op de werkterreinen van MeesPierson. De directie van MeesPierson, die na de overname in functie blijft, zegt in een reactie “verheugd” te zijn dat nu een duidelijke koers kan worden gevaren die “ruimte laat voor verdere groei”.