Onderzoek VS naar gestolen joods goud

WASHINGTON, 5 OKT. De Verenigde Staten gaan onderzoeken wat er na de Tweede Wereldoorlog gebeurd is met het goud dat het Duitse nazibewind gestolen heeft van joden. Dat heeft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren gezegd.

Volgens de woordvoerder krijgen historici de opdracht om aan de hand van archieven na te gaan wat de toenmalige Amerikaanse regering wist van de nazitegoeden en welke contacten zij toen had met de Zwitserse regering over de kwestie. Volgens de woordvoerder gaat het onderzoek enkele maanden in beslag nemen en zal het resultaat daarvan openbaar worden gemaakt.

De Republikeinse senator D'Amato, die voorzitter is van de senaatscommissie voor het bankwezen, had vorige maand om een onderzoek gevraagd. Volgens de senator is er sprake van “vijftig jaar bedrog” van de Zwitserse regering over de ware omvang van de door de nazi's bij Zwitserse ondergebrachte tegoeden. Ook het Joodse Wereld Congres is al langere tijd warm voorstander van een onderzoek. Maandag nam het Zwitserse parlement een wet aan die een commissie van onderzoek instelt naar de rol van Zwitserse banken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De commissie krijgt vijf jaar om haar onderzoek te voltooien en zal, aldus de nieuwe wet, toegang krijgen tot alle relevante documenten. (AP)