Column

Majesteit

Zag U hard werken in Zuid-Afrika. Ik zeg dit zonder enige vorm van ironie. Was het moeilijk om daar rond te wandelen als koningin van het volk dat de apartheid ooit bedacht heeft? Heeft Mandela geen vervelende vragen gesteld? Hij is uiteindelijk toch de martelaar van dat regime. Hoe lang heeft die man niet vastgezeten? Ik zou, als ik hem was, nooit meer een glas met een blanke kunnen heffen. Dat hij dat wel kan maakt hem groot en onaantastbaar. Gelukkig hebben wij ook ons best gedaan om dit systeem om zeep te helpen, dus U kon met opgeheven hoofd aan tafel zitten. Ik vond U groots!!!

Zijn die Nederlanders die daar wonen inderdaad van die fossielen die alles bij het oude hadden willen laten? Het is bekend dat in het buitenland aardig wat tropenkolderieke landgenoten hun rechtse taal uittrompetteren, maar Zuid-Afrika schijnt wat dit betreft het ergste soort te herbergen.

Goed dat U de zaak Roëll hebt rechtgezet. Mooi moment ook! Even een paar weken wachten en dan op de plek des onheils, in het juiste decor, keihard toeslaan. U heeft het journaille duidelijk de les gelezen, daar hou ik van. Grote klasse.

Over racisme gesproken. Ik hoorde dat Janmaat naar het concert van Michael Jackson is geweest. Hij aanschouwde de wit geworden neger en zei: “Zie je wel: het kan wel. Als ze maar willen.”

Vergeet U bijna te bedanken voor de aardige brief van vorige week. Ik was zeer vereerd dat U mij vroeg om tijdens Uw afwezigheid de plantjes water te geven en de post op een stapeltje te leggen. Wat een vertrouwen. Ik vind het trouwens altijd gek om helemaal alleen in andermans huis rond te banjeren en had heel even de neiging om stiekem in een doosje of nachtkastje te loeren. Heb dat niet gedaan hoor, maar eerlijk is eerlijk: de verleiding was groot. Alleen dat blaadje De Nederlandse Jager van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging heb ik in de open haard geflikkerd en verbrand. Daar bent U nou te groot voor. Een drijver heeft mij overigens een verhaal verteld over wat er gebeurt als iemand zijn eerste zwijntje heeft geschoten en dat is zo om te kotsen, dat ik het niet durf op te schrijven. Wat een goor verhaal. Als U het niet kent dan choqueer ik U daar volgende week mee. Het is echt zo plat en middeleeuws dat ik niet kan geloven dat Uw kinderen aan die onzin meedoen.

U vroeg mij om tijdens Uw afwezigheid het land een beetje in de gaten te houden en ik kan U zeggen: er was weinig. Den Haag was Bolkestein en de zaak is zeer gênant afgelopen. Wim heeft drie briefjes geschreven (Beste Gerrit, Beste Frits en Beste Jacques), vervolgens zijn de drie musketiers samen met Dijkstal naar het torentje gekomen en hebben ze bekokstoofd dat de coalitie niet moet knallen. En toen kreeg je woensdagmiddag een schaamteloze poppenkast. Vlak voor het debat nam Frits op zijn bekende toon een paar keer het woord 'democratie' iets te gedragen in de mond en dan weet U het wel. Hij doet zich voor als naieve sukkel, zegt niks onoorbaars te hebben gedaan maar weet tot in het puntje van zijn endeldarm dat het niet deugt. Juridisch schijnt hij goed te zitten, maar dat zit de VVD al jaren. En wat zijn die Wallage en Wolffensperger een laffe waakvlampolitici.

Neemt U Bolkje ooit nog serieus? Een man die samen met partijgenoot Dick Dees in de fractiekamer van de VVD een hoge ambtenaar ontvangt en denkt dat deze hem op dat moment ziet als commissaris van de Haarlemse pillendraaier, mag je toch behoorlijk in de war noemen. Decorverlies heet dat in de psychiatrie en MSD heeft daar het middel TRYPTIZOL tegen. Zit in het ziekenfondspakket, maar ik gok dat Frits particulier verzekerd is.

De hele zaak Bolkestein heeft de VVD in de opiniepeilingen geen enkele schade berokkend, dus dan weet U wat voor verschrikkelijk volk U onder U heeft. Maandag en dinsdag speel ik bij U om de hoek en als het even mee zit wip ik na afloop nog even aan.

Alle goeds en groeten van Uw bondgenoot in de verbazing

p.s. Heeft U al een decoder?