Iran: islam van Talibaan is 'fossiel'

TEHERAN, 5 OKT. De voor Iraanse begrippen conservatieve Iraanse ayatollah Jannati heeft gisteren felle kritiek uitgeoefend op de “fossiele” politiek van de moslim-fundamentalische Afghaanse Talibaan-beweging.

“In naam van hun fossiele politiek weerhouden zij (de Talibaan red.) meisjes ervan om naar school te gaan en mogen vrouwen niet buitenshuis werken en dat alles in de naam van de islam”, aldus Jannati gisteren tijdens het avondgebed op de universiteit van Teheran. “Wat is er erger dan gewelddaden plegen, bekrompen zijn en vrouwenrechten inperken en daarmee de islam ontheiligen?” De rede van Jannati werd direct uitgezonden door de Iraanse staatsradio. In Iran is - ondanks de fundamentalistische opvattingen van de leiders - de positie van de vrouw beter dan in sommige andere landen in het Midden-Oosten. Het shi'itische bewind in Teheran heeft nooit steun verleend aan de sunnitische Talibaan-beweging. Volgens Teheran worden de Talibaan gemanipuleerd door de Verenigde Staten en Pakistan. In zijn rede deed Jannati een beroep op de Pakistaanse premier, Benazir Bhutto, om de daden van de Taliban te veroordelen. Bhutto, die op de VN-bevolkingsconferentie in Kairo in 1994 een vlammend betoog hield voor vrouwenemancipatie, zei gisteren in een vraaggesprek met de Britse BBC-radio te hopen dat de Talibaan hun beleid ten opzichte van vrouwen zullen matigen en dat zij in het algemeen de mensenrechten beter gaan respecteren.

De deelnemers aan een conferentie van een aantal republieken van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten over Afghanistan hebben de Talibaan gisteren gewaarschuwd “het Afghaanse conflict niet buiten de grenzen van dat land te brengen”. Op de top, die in Alma Ata werd gehouden, was - naast de presidenten van Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië en Tadzjikistan - ook de Russische premier Tsjernomyrdin aanwezig. Als het conflict zich tot buiten Afghanistan uitstrekt zullen de republieken van het GOS “passende maatregelen” nemen, aldus het Russische persbureau Interfax.

De deelnemers aan de conferentie riepen de strijdende partijen in Afghanistan op “een vreedzame oplossing van het conflict te bewerkstelligen” en onderstreepten dat zij niet van plan zijn om de krijgsheer Abdul Rasheed Dostam, die zich in Noord-Afghanistan nog tegen de Talibaan verzet, van wapens te voorzien. (AFP, Reuter)