Handel

Voetbal is oorlog, bridge is tegenwoordig vooral handel. Met een paar honderdduizend spelers alleen al in Nederland vormt de bridgerij een interessante markt voor fabrikanten en leveranciers van allerhande produkten en diensten. Bijkans alles is al eens geprobeerd of verkocht, Jan Publiek vreet het bijna blind.

Alledaagse zaken zoals suikerklontjes, een stuk zeep, een potlood of een tafelkleed, het verkoopt als een gek. Als er tenminste maar Hartenvrouw of Klaverendrie op gedrukt staat en het twee keer zo duur is als een normaal produkt. Omgekeerde prijselasticiteit heet dat, geloof ik. Zeker met de feestdagen in zicht wordt je van alles aangesmeerd. In het maandblad van de bridgebond lijkt een ware software oorlog te zijn uitgebroken. Makers van bridgeprogramma's vallen paginagroot, full colour over elkaar heen. Kopers moeten goed oppassen: de produkten willen onderling nogal sterk van kwaliteit wisselen. Mij vielen twee bridgeartikelen op: de bridgescheurkalender onder redactie van Marijke van der Pas en het pc-programma Tel-het-Spel.

De scheurkalender biedt waar voor zijn geld: elke dag een bridgeprobleem, met op de achterkant de oplossing. Onder leiding van bridgekampioene Marijke van der Pas heeft een groep ervaren journalisten over het algemeen heel aardige problemen gecomponeerd. Een schaal van 1 tot 5 sterren laat zien hoe je niveau is: Huis-tuin-en-keuken tot Meesterklasser en alles wat daar tussen zit. Een driesterren vingeroefening:

Noord: SchoppenA96

West: SchoppenH4

Oost: SchoppenB1076

Zuid: SchoppenV832

Probleem: Hoe maak je drie slagen als zuid?

Antwoord: speel Schoppen2 uit de hand en leg op tafel de negen. Oost wint met de tien. Als zuid weer aan slag is, slaat hij SchoppenA, waaronder de heer valt. Hierna maakt zuid met SchoppenV8 achter SchoppenB7 nog twee slagen.

Gesterkt door het succes van Bridge Master doet de Canadese bridgesoftware-wizzard Fred Gitelman opnieuw van zich spreken door een digitale versie van een van de boeken van de Amerikaanse expert Michael Lawrence uit te brengen. De diskette wordt in het Nederlands onder de titel Tel het spel uitgegeven. Het is een interactief afspeelprogramma voor de middelsterke speler. Lawrence legt zijn publiek, naarmate het spel vordert, een aantal vragen voor. Na iedere stap volgt het juiste antwoord, voorzien van een glasheldere uitleg. Zeer instructief. Wie Bridge Master kent, weet dat de menu's logisch en toegankelijk in elkaar zitten en voorzien zijn van grafisch prachtig verzorgde diagrammen. Alleen al door het programma scrollen is een waar genot! Een les van Lawrence:

Noord: HartenB52

Zuid: HartenA9

Zuid speelt sans. West komt uit met Harten3.

Vraag: moet zuid de boer of de 2 leggen in dummy? Lawrence: de 2, want de kans dat de 10 bij west zit is twee keer zo groot als dat west HartenH-V bezit. Heeft oost immers niet de 10 dan zal hij moeten blokken met een honneur, waarna HartenB in 3 van de 4 gevallen een slag wordt.

Besproken: Scheurkalender Bridge 1997, hoofdredactie Marijke van der Pas, Uitgegeven door Cartesse, ISBN 25-83601-81-0, fl.18,95, overal te verkrijgen en Tel het Spel met Mike Lawrence, geschikt voor Windows 3.1 en 95, fl. 69,95, te verkrijgen bij Hoog-Laag 020-6125630 of de dealer, ISBN 90-75078-12-9.