Groei extreem-rechts verwart Europa

De aanhang van extreem-rechtse partijen groeit in veel Europese landen. De traditionele partijen weten niet goed raad met de vaak handig manipulerende extreem-rechtse politici. In Frankrijk wordt heftig gedebateerd over een anti-racismewet, maar het lijkt erop dat het Front National slechts voordeel heeft van de negatieve publiciteit.

In Nederland verweren politici zich krachtiger tegen uitlatingen van CD-leider Janmaat sinds hij drie zetels in de Kamer heeft. In Oostenrijk en België is extreem-rechts meer geaccepteerd. Parlementsleden van het Vlaams Blok becommentariëren op de radio de nieuwe begroting. De Oostenrijkse christen-democraten sluiten een coalitie met de extreem-rechtse Vrijheidspartij niet uit. De Duitse Republikaner halen nog steeds de kiesdrempel niet. De partij doet haar best het imago op te poetsen.