Gletsjer op IJsland smelt door vulkaan

REYKJAVIK, 5 OKT. Europa's grootste gletsjer, de Vatnajökull in het oosten van IJsland, smelt door erupties van de vulkaan Bardarbunga. Het peil van het ondergrondse gletsjermeer Grimsvätn, dat midden onder de gletsjer ligt, bereikte gisteren de hoogste stand van deze eeuw en zal spoedig overlopen.

“We wachten tot de overstromingen beginnen. Hoe langer de erupties aanhouden, des te zwaarder de overstromingen worden”, aldus geofysicus Ragnar Stefansson van het Meteorologisch Instituut in Reykjavik.

Het Grimsvätnmeer is ontstaan door geothermische smelting van gletsjerijs. Het is 200 meter diep en wordt gewoonlijk bedekt door 200 meter ijs. Het ijs smelt nu door de uitbarsting met een snelheid van 5000 kubieke meter per seconde. Deskundigen schatten dat inmiddels een kubieke kilometer ijs gesmolten is.

De vulkaan Bardarbunga is al sinds maandag actief. Afgelopen woensdag braken hete gassen door de circa 600 meter dikke ijskap. Er ontstond een drie kilometer hoge wolk van water en stoom. De uitbarstingen gingen gepaard met aardschokken met een kracht van vier op de schaal van Richter. Sinds woensdag braakt de vulkaan zwarte wolken zwavelhoudende as uit tot zeven kilometer hoogte. Er zijn drie nieuwe kraters ontstaan.

De regering heeft de noodtoestand afgekondigd voor het gebied rond de gletsjer, die 8300 vierkante kilometer groot is en bijna tien procent van de oppervlakte van IJsland beslaat. De vulkaan Bardarbunga bevindt zich onder het dun bevolkte binnenland. Er bestaat nog geen gevaar voor de bevolking, maar de overheid verwacht dat binnenkort een vloedgolf van smeltwater bruggen en wegen zal vernielen. Er wordt met man en macht gewerkt aan het bouwen van dammen en afwateringsstelsels. Het internationale vliegverkeer boven IJsland wordt wegens de aswolk omgeleid.(DPA/AFP/Reuter)