Europees strafrecht

In NRC HANDELSBLAD van 24 september breekt mr. C.A. Groenendijk een lans voor het Europese strafrecht en voor de controle daarop. Als tolk/vertaler Spaans heb ik onder andere te maken gehad met een kolossale investeringsfraude van een Belg, die vele landgenoten, Belgen en andere Europeanen belazerd heeft en het ene strafbare feit na het andere gepleegd heeft.

Het openbaar ministerie van de landen waar de strafbare feiten gepleegd zijn, treedt niet op tegen deze strafbare feiten. Na meer dan tien jaar heeft het OM van Nederland, België en Spanje het niet voor elkaar gekregen om een proces-verbaal van strafbare feiten op te stellen.

Zeker de meest recente ervaring leert, dat het ook bij andere strafbare feiten zeer moeilijk is om justitie in beweging te krijgen. De ervaring leert ook dat het niet vanzelfsprekend is, dat iemand die ernstige strafbare feiten pleegt, justitie op zijn/haar weg vindt.

Ook leert de ervaring dat falende verantwoordelijke justitiabelen in Nederland zo goed als vrijuit gaan en in het ernstigste geval overgeplaatst worden.

Europees strafrecht en de controle daarop, heeft volgens mij pas zin, wanneer de landen van Europa zich aan de nationale rechtsregels houden. Er komt pas recht en orde in het Europese juridische huis, wanneer we erin slagen om recht en orde in ons eigen juridische huis te krijgen.

Daartoe zullen wel enige juridische topfunctionarissen en topfunctionarissen uit andere sectoren van de maatschappij uit “hun wereld van niet-willen-weten” (Geert Mak, 24 september) moeten komen.