Christopher naar Israel voor overleg over jongste crisis

WASHINGTON, 5 OKT. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Christopher vliegt dit weekeinde naar het Midden-Oosten voor overleg met de Israelische premier Netanyahu en de Palestijnse leider Arafat. Het gesprek met Netanyahu heeft, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, plaats in Jeruzalem, de ontmoeting met Arafat in Gaza.

Zondag praten functionarissen van de Palestijnse bestuursautonomie en Israel bij Erez, de 'grenspost' bij Gaza, verder over de jongste crisis in de Palestijns-Israelische betrekkingen. Christopher zou voor het begin van dat overleg met beide partijen de agenda door willen spreken. “Het is duidelijk dat de situatie in het Midden-Oosten gevaarlijk blijft en daarom aandachtige en intensieve inspanningen vergt”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Arafat heeft gisteren opgeroepen tot een Europese deelname aan de besprekingen tussen de Palestijnen en Israel. Hij deed dit in Parijs na een gesprek met de Franse president Chirac. Eerder had Chirac kritiek geleverd op de Amerikaanse regering wegens het niet uitnodigen van Europese leiders voor de top over het Israelisch-Palestijnse conflict die deze week in Washington plaats had. Verwacht wordt dat de Europese top die vandaag in de Ierse hoofdstad Dublin wordt gehouden zich over het Midden-Oosten zal uitspreken.

In Israel bleef het gisteren erg rustig, ondanks een oproep van de moslim-extremistische Hamas-beweging om de “totale confrontatie” met Israel aan te gaan. Alleen bij de Aqsa-moskee, waar vorige week drie Palestijnen door de Israelische politie werden doodgeschoten, kwam het tot een incident toen Palestijnen na het gebed met stenen naar de Israelische oproerpolitie begonnen te gooien. De geestelijken riepen via luidsprekers de gelovigen echter op om rustig naar huis te gaan. Tijdens de dienst had een van de geestelijken overigens gebeden dat Allah de Verenigde Staten en hun bondgenoten moest vernietigen.

Niet alle leiders van Hamas staan achter de oproep tot een 'totale confrontatie'. Een van hen, Mahmoud Zahar, zei gisteren dat het pamflet waarin de oproep werd gedaan helemaal niet van Hamas afkomstig was. (AFP, AP, Reuter)