Bosnië: lokale verkiezingen in november

SARAJEVO, 5 OKT. De Bosnische gemeenteraadsverkiezingen hebben plaats van 22 tot 24 november. Dat heeft Robert Frowick, die namens de Europese veiligheidsorganisatie OVSE de supervisie heeft over het verloop van de verkiezingen in Bosnië, gisteren bekendgemaakt. Frowick erkende dat de beslissing om de plaatselijke verkiezingen in november te laten doorgaan, zeer omstreden is.

De verkiezingen zouden oorspronkelijk tegelijkertijd met een aantal andere (waaronder die voor een president en een nieuw parlement) plaatshebben op 14 september, maar de OVSE besloot tot uitstel, mede omdat er geknoeid zou zijn met de registratie van Bosnisch-Servische kiezers. Ed van Thijn, hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE in Bosnië, verklaarde zich eind vorige maand voorstander van verder uitstel van de plaatselijke verkiezingen.

De verkiezingen liggen politiek zeer gevoelig. Volgens de regels moeten de Bosniërs stemmen in de plaats waar zij voor het begin van de oorlog woonden. In theorie zou dit kunnen betekenen dat steden die tijdens de oorlog etnisch werden gezuiverd, een burgemeester krijgen die zijn functie door de veranderde samenstelling van de bevolking niet naar behoren kan uitvoeren. De veiligheidsaspecten vormen ook een probleem: duizenden mensen die willen gaan stemmen in hun oude woonplaats, moeten misschien oude frontlijnen overschrijden om in vijandig gebied te gaan stemmen.