ABN Amro houdt het op kleine overnames

AMSTERDAM, 5 OKT. Wat ABN Amro met de opbrengst van de verkoop van MeesPierson gaat doen, wil een woordvoerder van de bank niet zeggen. Hij spreekt de verwachting, die in financiële kringen leeft tegen dat ABN Amro de verkoopwinst zal gebruiken voor een of meer grote overnames in de wereld van internationale zakenbanken, een sector die een ongekend proces van samenklontering doormaakt.

Naar zijn zeggen blijft de huidige expansiefilosofie van ABN Amro van autonome groei en kleine acquisities van winstgevende financiële instellingen onverminderd van kracht.

Door de overname van MeesPierson vervijfvoudigt Fortis het bedrag dat zij voor particuliere en professionele klanten onder beheer heeft in de vorm van effecten en liquiditeiten. MeesPierson beheert ongeveer 50 miljard gulden, Fortis Investments, de vermogensbeheerafdeling van Fortis, 13 miljard gulden.

Door de overname slaagt Fortis er ten lange leste ook in om te penetreren in de markt voor bedrijfskredieten aan (middel)grote ondernemingen. Fortis-dochter VSB is vooral een spaar- en hypotheekbank, zonder klantenkring van grotere bedrijven. Vorig jaar probeerde Fortis hier een doorbraak te forceren door de overname van Credit Lyonnais Bank Nederland, maar zij werd in een biedingsstrijd om deze middelgrote bank overklast door de Belgische Generale Bank.