Volleybalcompetitie van start zonder sterren

ROTTERDAM, 4 OKT. Vanavond begint de Nederlandse volleybalcompetitie, maar geen van de twaalf gouden-medaillewinnaars van Atlanta is in de eredivisie te bewonderen. Elf spelen er in het buitenland en de uit Italië teruggekeerde Jan Posthuma traint weliswaar mee bij landskampioen Dynamo, maar het is niet de bedoeling dat de 2.09 meter lange veteraan op nationaal niveau in actie zal komen.

Het is de keerzijde van het succes. Nederlandse volleyballers zijn erg in trek en zwichtten voor aanbiedingen van over de grens. In totaal hebben er dit seizoen liefst 39 mannen en vrouwen een contract bij een buitenlandse club. “En daar kunnen we helemaal niets aan doen”, zegt Frans Derks, voorzitter van de belangenvereniging van de clubs, VTV. “Sterker nog, ik zou er ook niets aan wíllen doen. Moeten we dan België achterna? Daar geven clubs veel geld uit, maar een jaar later zijn ze weer failliet. De een of andere industrieel wordt sponsor, maar als hij de titel op een paar punten mist, haakt hij teleurgesteld af.”

Bij Derks' eigen club, Brevok, vertrokken vier spelers naar België. “Het heeft nergens anders mee te maken dan met de portemonnee. Wij kunnen in Nederland niet meer bieden dan een redelijke ontkostenvergoeding en veel lol in het spelletje. Dat is niet genoeg. Neem een speler als Edward van Erp. Die kreeg bij ons 35 cent per kilometer en in België kan hij 60.000 à 70.000 gulden per jaar verdienen en krijgt hij een appartement en een auto tot zijn beschikking. Zo'n speler heeft groot gelijk als hij weggaat.”

De leegloop maakt de Nederlandse competitie tot een tweederangs gebeurtenis. Derks wil echter niet somber zijn. “Er blijft genoeg over voor een lekkere vechtcompetitie”, constateert hij. “De mensen moeten natuurlijk niet gaan vergelijken met Atlanta. Maar ze zullen zich bij veel wedstrijden echt niet hoeven te vervelen.” Derks wijst op het voetbal. “Ajax is de top, maar op wedstrijden in de eerste divisie komen soms soms ook 4.000 of 5.000 toeschouwers af. Die amuseren zich toch ook?”

Met name Dynamo wenst zich niet neer te leggen bij een gedwongen plaats in de schaduw. De club uit Apeldoorn zag zijn twee Atlanta-gangers Mike van de Goor (Italië) en Richard Schuil (België) vertrekken, maar haalde goede vervangers binnen. De kans is groot dat Dynamo dit seizoen veel te sterk is voor de andere Nederlandse clubs. Daarom zal de titelhouder wekelijks ook nog tegen een buitenlandse ploeg uitkomen. In de voorbereiding had Dynamo al zestien internationale ontmoetingen.

Daarin bewees de ploeg dat het niet onder hoeft te doen voor de topclubs uit België en Duitsland. Trainer-coach Toon Gerbrands spreekt dan ook van “een kruistocht”. “Er wordt gedacht dat het volleybal over de grens zo veel beter is dan bij ons. Dat is dus niet zo.” Het beste bewijs daarvoor zou het bereiken van de Champions League zijn, maar de loting maakt dat bijna onmogelijk voor Dynamo. Als de ploeg zich zou weten te ontdoen van de Tsjechische kampioen dan is de volgende tegenstander het vermaarde CSKA Moskou.

Gerbrands heeft voor zijn selectie bewust voor Nederlandse spelers gekozen. “Dat is toch heel logisch? Wij zijn een zeer talentvol volleybalvolk. Dus is er iets mis als je de spelers ergens anders vandaan moet halen.” Dat deden andere clubs uit de eredivisie wel. Zo heeft AMVJ zelfs een spelverdeler uit Tunesië, Slim Chebbi.

Het competitievolleybal is dit seizoen uitgebreid op de televisie te zien. Zo zendt de NOS per weekeinde beelden van twee eredivisieduels uit, waarvan een op vrijdagavond. Daarvoor betaalt de NOS in totaal 900.000 gulden. Dat is per club omgerekend niet erg veel, maar het is wel mooi meegenomen zegt Derks. “Vroeger moesten wij betalen.”

Gerbrands vindt het jammer dat de tv-bijdrage lukraak onder de clubs is verdeeld. Hij had liever gezien dat een deel van het geld voor initiatieven zou worden gereserveerd. “Als wij in Zwolle spelen, dan moet de brandweer een half uur voor de wedstrijd de zaal sluiten omdat het vol zit. Waarom zou je met het geld van de tv niet een keer de veel grotere IJsselhal huren? Dan doe je pas echt aan promotie. Nu geven de clubs van die bijdrage hun spelers tien cent per kilometer extra. Daar schiet je niets mee op.”

De eredivisieclubs hopen dat de toegenomen zendtijd op de publieke zender meer sponsors aantrekt. “We zijn nu met z'n allen nog super-amateuristisch bezig”, zegt Derks. “We moeten naar semi-professionalisme toe.” Maar de illusie dat Nederland in de toekomst de topspelers in de eigen competitie kan houden, heeft Derks niet. Van Italiaanse clubs valt niet te winnen. “Maar als we de slag winnen van België en Duitsland ben ik al tevreden”, zegt Gerbrands.

    • Hans Klippus