VIJGENKOEKJES

Vijgenbomen zijn helaas schaars in Nederland en de aangevoerde vijgen willen nog wel eens te vroeg geplukt of onrijp zijn. Vandaag een Balkanrecept dat met gedroogde vijgen wordt gemaakt.

500 gram gedroogde vijgen

250 gram poedersuiker

375 gram walnoten

1 citroen

Snijd de harde steeltjes van de vijgen en hak of maal ze met 125 gram poedersuiker en 125 gram walnoten fijn. Rol dit mengsel met een deegrol uit tot een - liefst rechthoekige - plak van 1 centimeter dikte. Maal nu de walnoten die overgebleven zijn fijn. Los de rest van de poedersuiker op in ongeveer 2 eetlepels heet water. Voeg een beetje citroensap toe en roer tot het een stroperig mengsel is geworden. Schep de notenkruimels door de siroop en laat het geheel afkoelen. Spatel dit mengsel op het 'vijgendeeg'. Rol het op en snijd het in plakken.