Van Hooijdonk uit de gratie bij Celtic

CARDIFF, 4 OKT. Of hij morgen in de WK-kwalificatie-interland tegen Wales nu speelt of niet, voor Pierre van Hooijdonk vormt het Nederlands elftal deze week een dankbare afleiding. Even de zorgen opzij van de perikelen in Glasgow. Want daar is de spits van Celtic mikpunt van een lastercampagne.

De aanstichter is nota bene zijn eigen werkgever. Via de media probeerde Celtic vorige week Van Hooijdonk in diskrediet te brengen. Met verzinsels als zou hij zich niet meer willen inspannen voor liefdadigheidsacties, terwijl hij vorige week nog een meisje opzocht in een ziekenhuis dat lijdt aan leukemie. Of dat hij een miljoen pond netto wil verdienen. “Het zijn allemaal leugens om de supporters op hun hand te krijgen”, legt Van Hooijdonk uit. “Het is diep triest, maar het lijkt er echt op dat ze mij uit de club aan het werken zijn.” En met 'ze' bedoelt hij de manager Tommy Burns en het bestuur.

Van Hooijdonk werd vorig voetbaljaar topsorer bij Celtic met 32 doelpunten in 34 competitie en bekerwedstrijden. Dit seizoen staan er al weer zeven treffers achter zijn naam. Maar de gevierde man werd plotseling de gebeten hond toen hij twee weken geleden niet wilde meewerken aan een tussentijdse contractverlenging. Zijn verbintenis met Celtic loopt nog anderhalf jaar door. Daarin is een clausule opgenomen dat zijn salaris wordt aangepast indien hij bijzondere prestaties levert. Aan dat criterium dacht Van Hooijdonk te hebben voldaan. “Ik word nu als een geldwolf afgeschilderd. Mijn zaakwaarnemer en ik hebben nog geen gulden extra geëist. Wel dat de afspraken worden nagekomen. Als ik tussentijds bijteken, kan ik naar die beloofde salarisverhoging fluiten.”

Met tegenzin zal Van Hooijdonk zich zondag weer melden bij de Schotse nummer twee. Het afgelopen weekeinde mocht hij niet meedoen in de topper tegen Glasgow Rangers, die Celtic verloor met 2-0. Maandag moest Van Hooijdonk 's ochtends zeven kilometer hardlopen. 's Middags wachtte hem met het tweede team nog een duurloop. Het telefoontje van Guus Hiddink kwam dan ook precies op tijd. “Na wat ik maandag heb meegemaakt, kan ik me niet voorstellen dat ik nog lang bij Celtic blijf. De club heeft niet de intentie met mij door te willen gaan.”

Toch zijn de mogelijkheden om van werkgever te veranderen voor Van Hooijdonk klein. Tot nog toe heeft zich geen enkele gegadigde gemeld. “Mijn probleem is dat de verhoudingen op het gebied van vergoedingssommen scheef liggen met het vasteland. In Nederland zou ik hoogstens vijf miljoen kosten, in Groot-Brittannië acht, negen miljoen. Die situatie maakt het bijna onmogelijk nog bij een Nederlandse topclub aan de bak te komen.”

Het is de vraag of Van Hooijdonk morgen in het duel met Wales een kans krijgt zich te bewijzen. Bondscoach Hiddink begint vermoedelijk met de spitsen Jordi Cruijff en Ronald de Boer. “Dan moet ik me concentreren op een invalbeurt”, zegt Van Hooijdonk. “Ik heb niet veel tijd nodig m'n draai te vinden in een wedstrijd. En als ik eerlijk ben, ambieer ik in Oranje voor de langere termijn de rol van pinchhitter. Ik moet realistisch zijn. Nederland heeft meer goede spitsen. Alhoewel ze niet allemaal over dezelfde kwaliteiten beschikken als ik. Scoren doe ik veel, ik ben door de lucht aanspeelbaar als de boel vastzit en over de grond kan ik ook redelijk meevoetballen. Na twee keer bij Oranje te hebben gezeten, hoop ik dat ik nu in de picture blijf.”

Het feit dat hij uitkomt in de Schotse competitie wordt nog weleens tegen hem gebruikt. “Ja, er wordt inderdaad weleens gezegd: 'Van Hooijdonk schopt er wel veel in, alleen het is maar Schotland'. De mensen vergeten dat ik in Nederland ook veel doelpunten maakte. Bij RBC in de eerste divisie in een seizoen 27, met NAC in de eredivisie 25 en in het laatste half jaar dat ik in Nederland speelde had ik ook al weer tien keer gescoord.”

In Schotland verbeterde Van Hooijdonk zijn koptechniek. Bijna vanzelfsprekend gezien de stijl van voetballen bij de Britten. Van de 32 treffers maakte hij er vorig seizoen vijftien met het hoofd. Van de 27 treffers bij RBC maakte hij er slechts drie met een kopbal. “Ik ben me veel meer in gaan stellen op hoge ballen. Daarnaast doe ik aan krachttraining om mijn bovenlichaam sterker te maken. Niet om die bal harder te kunnen raken, maar om het duel in de lucht te winnen. In Schotland mogen verdedigers veel meer dan in Nederland.”

Als het nog goed komt met Celtic, hoopt Van Hooijdonk dit jaar te voorkomen dat Glasgow Rangers voor de negende keer op rij de Schotse titel opeist. “Dat kan, want we hebben met Thom van Bayer Leverkusen, Cadete van Sporting Lissabon en Di Canio van AC Milan een paar versterkingen gekregen. Glasgow heeft enkele voetballers van wereldklasse, zoals Brian Laudrup en Paul Gascoigne, maar is als team niet sterker. Maar als Celtic mij op de bank zet, wordt het nooit beter dan de Rangers. Het afgelopen weekeinde heeft dat al drie dure punten gekost.”