Tristan Hoffman boekt zege met sprint in Parijs-Bourges

ROTTERDAM, 4 OKT. Tristan Hoffman heeft gisteren de zesenveertigste editie van Parijs-Bourges op zijn naam gebracht. De renner uit de ploeg van Cees Priem versloeg zijn medevluchter Pascal Chanteur in de sprint.

Na zijn zege eerder dit seizoen in Dwars door België behaalde Hoffman zijn tweede grote succes. Hij lijkt in vorm voor de wereldtitelstrijd op 13 oktober in Lugano. Hoffman maakt deel uit van de equipe van bondscoach Gerrie Knetemann. “Ik voel me goed”, zei Hoffman na zijn zege. “Het is mooi dat ik aan het einde van het seizoen nog een overwinning kan pakken. Maar aan de WK denk ik nog niet echt. Ik wil nu eerst zondag goed rijden in Parijs-Tours. Daar heb ik opnieuw kansen voor de zege mee te doen. Bij het WK zal ik vooral voor de andere renners rijden.”

Hoffman zat ook in de olympische selectie. Bij de Spelen wilde hij revanche nemen voor het feit dat ploegleider Priem hem had gepasseerd voor de Ronde van Frankrijk. Zijn deelname aan de wegwedstrijd in het warme Atlanta liep echter uit op een teleurstelling. “Ik heb me daar inmiddels bij neergelegd. Ik moet verder.” In het naseizoen probeert Hoffman veel goed te maken. Vorige week reed hij de Ronde van Spanje uit. Hij eindigde als 78ste en leidde ploegmakker Jeroen Blijlevens naar een ritzege. “Ik voelde me goed na de Vuelta. Ik ben daar sterk uitgekomen.”

In Parijs-Bourges heeft de renner dat bewezen. Twintig kilometer voor de eindstreep reed hij met de Deen Hoj en de Fransen Chanteur en Heulot weg uit het peloton. Vlak voor de finish ontsnapten Chanteur en Hoffman. In de sprint was de Nederlander het sterkst.

Met een overwinning in zijn eigen wedstrijd heeft Olaf Ludwig gisteren in Gera zijn wielerloopbaan beëindigd. In een criterium over zestig kilometer versloeg de 36-jarige Duitser de Oezbeek Abdoesjaparov in de sprint.

Ludwig behaalde in zijn loopbaan in totaal 56 zeges bij de profs, waaronder drie etappes in de Ronde van Frankrijk. Als amateur werd hij in 1988 in Seoel olympisch kampioen op de weg. Met zijn overwinning in de Amstel Gold Race in 1992 won hij als eerste Duitser een wereldbekerwedstrijd.

Bij de WK in 1993 in Oslo eindigde hij als derde. Parijs-Roubaix won hij tot zijn grote teleurstelling nooit, wel werd hij tweede, derde en vierde. In 1993 verruilde Ludwig de ploeg van Peter Post voor Telekom. “Ludwig heeft het Duitse wielrennen en de Telekomploeg het juiste elan gegeven”, aldus zijn ploegleider Walter Godefroot. In de winter rijdt Ludwig nog Zesdaagsen.