TNT: onderzoek naar voorkennis

SYDNEY, 4 OKT. De controledienst van de Australische effectenbeurs onderzoekt mogelijke handel met voorkennis in TNT-opties. De bankrekeningen met de opbrengsten van de verdachte handel zijn inmiddels bevroren. Volgens de beursautoriteiten is er sprake geweest van 'verdachte onregelmatigheden' in de TNT-optiehandel, kort voordat KPN bekend maakte dat het het Australische concern wil overnemen.

Volgens de Australian Securities Commission (ASC) was het aantal TNT call-opties, die recht geven op de aankoop van een TNT aandeel, vlak voor de bekendmaking van de overname “ongebruikelijk hoog”. “Dit zou kunnen wijzen op handel met voorkennis”, aldus een beurswoordvoerder in Sydney. Een woordvoerder van TNT wilde geen commentaar leveren.

KPN maakte woensdag bekend dat het TNT wil overnemen. Het concern biedt aandeelhouders van TNT 2,45 Australische dollar per aandeel. Kort na de bekendmaking van deze prijs schoot het aandeel TNT 79 cent omhoog naar 2,42 Australische dollar. Het onderzoek van de controledienst van de Australische beurs is opmerkelijk aangezien de overnameplannen van KPN tot het laatste moment zeer geheim zijn gebleven. Slechts een kleine groep was op de hoogte van 'Operation Gold', het plan rond het bod dat KPN wilde uitbrengen op de aan de beurs van Sydney genoteerde aandelen van TNT.

De ASC maakte gisteren bekend dat zij een anonieme fax heeft ontvangen waarin de naam wordt onthuld van de koper die op 18 en 19 september jongstleden TNT-opties heeft gekocht. Deze koper zou voor ruim 80.000 Australische dollar 4,7 miljoen call-opties TNT hebben gekocht. De koers van het aandeel TNT stond op dat moment nog op 1,56 Australische dollar. Door de koersstijging na de aankondiging van KPN's overnameplannen zou deze tot nu toe onbekende koper in één klap twee miljoen Australische dollar hebben verdiend.

De beursautoriteiten hebben opdracht gegeven onderzoek te doen bij twee Australische effectenhuizen, Ord Minnett en Macquarie Equities. Beide huizen hebben hun medewerking inmiddels toegezegd. “Wij zijn een grote speler op de optiemarkt hier”, zegt Warwick Evans, directeur van Macquarie Equities. “We doen ongeveer een derde van de omzet hier. Dus als er iets onderzocht wordt, zitten wij er meestal bij. Ik heb naar de handel gekeken en zie er zelf niets onregelmatigs in”, aldus Evans.

KPN wist binnen een dag na aankondiging van de overnameplannen 9,9 procent van de aandelen TNT in handen te krijgen.