'Spelletje' basketbal komt extravagante Rodman de neus uit

ROTTERDAM, 4 OKT. Neusringen schitteren in het licht van cameralampen, paarse haren steken uit een baseball-pet, een Duitse herder blaft aan zijn zijde. Dennis Rodman, sterspeler bij de Chicago Bulls, zorgt opnieuw voor opschudding. Gisteren, op de persdag van de Amerikaanse basketbalkampioen, heeft hij laten weten dat hij aan zijn laatste seizoen begint.

“Ik haat de mensen hier niet”, zei hij gisteren, “ik haat alleen de zakelijke kant van het spelletje.” Rodman heeft geen enkel probleem met zijn eigen contract van negen miljoen dollar, maar vindt wel dat coach Phil Jackson onredelijk door de club wordt behandeld. Het stemt hem bitter dat “iemand die vier keer het kampioenschap heeft gewonnen wordt behandeld als een nobody”. Het contract van Jackson werd in juni op voorspraak van Rodman en Michael Jordan met een jaar verlengd. De overeenkomst leverde Jackson meer dan een verdubbeling van zijn salaris op, 2,7 miljoen dollar. Het duurde enige tijd voordat de club Jackson een verlenging van zijn contract aanbood, tot ontsteltenis van Rodman.

Aan de vooravond van een reeks verplichtingen op film- en televisiegebied zei de extravagante speler dat hij het basketbal niet meer nodig heeft. “Basketbal brengt elke dag beslommeringen met zich mee”, aldus de 35-jarige Rodman. “Ik heb het wel gezien. I'll just move on.” Maar eerst wil hij de Bulls aan de vijfde opeenvolgende titel helpen. “En als het seizoen voorbij is, ben ik overal van af.”

Bij de club hebben ze dit verhaal vaker van Rodman gehoord. Reden waarom ze hem ook nu niet al te serieus nemen. “Heeft hij een slechte smaak in zijn mond? Zat er misschien te weinig suiker in zijn bruidstaart”, vroeg Jackson, die daarmee verwees naar een recente publiciteitsstunt van Rodman. Om de verkoop van zijn boek Bad as I wanna be te stimuleren trad de in een bruidjurk gehulde Rodman onlangs in New York in het huwelijk met een (vrouwelijke) stripper.

Jackson maakt zich geen zorgen over de geestelijke toestand van zijn sterspeler. “Ook op de momenten dat hij persoonlijk in moeilijke situaties verkeerde, stapte hij de vloer op was hij in staat om basketbal te spelen. Als hij speelt, verrast hij je steeds weer.”

Algemeen manager Jerry Krause liet zich gisteren in soortgelijke bewoordingen uit. “Zo gaat het nou eenmaal met Dennis aan het begin van het jaar. Zolang hij in het veld zijn best doet, maakt het me niet uit wat hij zegt. De waarheid is dat Phil Jackson geen problemen heeft met zijn contract en dat er hier niemand wordt belazerd.”