Sabena verliest 2 miljard franken

BRUSSEL, 4 OKT. De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft in de eerste helft van dit jaar een verlies geleden van 2 miljard frank (ruim 100 miljoen gulden).

Als oorzaak van het verlies worden genoemd de vele stakingen begin dit jaar als protest tegen ingrijpende herstructureringsmaatregelen, de sterke concurrentie en een algemene slechte tijd voor luchtvaartmaatschappijen. In 1995 leed Sabena een verlies van 1,62 miljard frank over het hele jaar. Volgens een Sabena-woordvoerder zullen de resultaten voor de tweede helft van dit jaar beter zijn dan die van de eerste zes maanden. Het tweede semester doet de luchtvaartmaatschappij het traditioneel beter. Daarbij hoopt Sabena te kunnen profiteren van nieuwe bestemmingen zoals Macao en de Verenigde Staten.

De slechte resultaten van Sabena zijn een tegenvaller voor de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swissair, die vorig jaar 49,5 procent van Sabena overnam. Het verlies maakt ook de noodzaak van herstructurering duidelijk. Directie en vakbonden van de Belgische vliegtuigmaatschappij bereikten vorige maand een principe-akkoord over personeelsvermindering. Hoeveel van de 9.500 personeelsleden zullen verdwijnen, moet blijken als het akkoord verder wordt uitgewerkt.

Het akkoord tussen directie en vakbonden regelt de voorwaarden voor vrijwillige ontslagen, deeltijdarbeid, loopbaanonderbreking en vervroegde uittreding vanaf 52 jaar. Bonden en bestuur willen de definitieve onderhandelingen over de personeelsvermindering voor eind deze maand afronden. Dan moeten ook de gesprekken worden afgerond over loonvermindering. Het sociale gedeelte van het saneringsplan moet 2 miljard frank besparingen opleveren. Daarnaast wil de Sabena-topman 2,7 miljard besparen door een betere functioneren van de maatschappij.