Rustige beurs wacht op cijfers aantal banen VS

AMSTERDAM, 4 OKT.De handel in aandelen en obligaties was vanmorgen rustig in afwachting van grote gebeurtenissen. De AEX, de belangrijkste beursindex, deed een klein stapje terug. Na twee uur handel noteerde de graadmeter 1,26 punten lager op 580,33.

AMSTERDAM “Poco poco”, kenschetste een handelaar de stemming op Beursplein 5. Het grote nieuws moet vrijdag uit Amerika komen, waar de jongste gegevens over de werkgelegenheid naar buiten komen. De afgelopen maanden is het aantal banen in de VS drastisch gestegen. Iedere melding hierover leidde tot een negatieve reactie op de effectenbeurzen. Beleggers vreesden dat wegens de sterke groei van de werkgelegenheid de consumptieve bestedingen en in het kielzog daarvan de rente zou gaan toenemen. Dat maakt aandelen minder aantrekkelijk als beleggingsobject. Deze reacties op de aandelenkoersen waren overigens tijdelijk van aard, want over een langere periode bezien zijn aandelen flink in waarde gestegen.

Het stapje terug van de AEX kon handelaren ook al niet verontrusten. “We nemen een aanloopje om de grens van 600 punten te pakken”, verklaarde een commissionair. Elders in Europa verloren de effectenbeurzen ook terrein. Zo liet de FT-SE in Londen bijna 14 punten liggen op 3986.

Op de Amsterdamse beurs verloor DSM 2 gulden op 170 gulden, Océ-van der Grinten 1,70 op 184,60 en KNP BT 0,20 op 39,20. Winst was er voor Vendex. Het detailhandelsfonds noteerde vijftig cent hoger en bereikte daarmee een koers van precies 70 gulden.

KPN zakte 0,40 gulden weg op 58,70. De voorgenomen aankoop van de Australische pakjesbezorger TNT leidde aanvankelijk tot enthousiasme onder beleggers. Na presentaties aan analisten en de pers zetten beleggers ook vraagtekens bij de miljardentransactie. “KPN leeft tussen hoop en vrees”, meende een handelaar.

Op de lokale markt liet Hollandia Industriële Maatschappij 1,80 gulden liggen op 57,20. Smit Trafo, weer negatief in het nieuws wegens een vergissing in het jaarverslag, zakte 0,30 gulden op 23 gulden. Gouda Vuurvast won 9 gulden op 198 gulden. Goudsmit kreeg er 5,10 gulden bij op 129 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft na twee dagen van records een kleine stap terug moeten doen. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig grote fondsen daalde gisteren met 1,12 punt tot 5932,87. Dat de beurs niet weer een record kon bereiken, werd toegeschreven aan de afwachtende houding van de beleggers. Die willen liever eerst de werkloosheidscijfers van de VS over september zien. Deze cijfers komen vandaag

Deskundigen houden het erop dat de beurs het wel weer beter gaat doen, omdat er geen fundamentele redenenen zijn aan te wijzen voor een daling van de aandelenkoersen. De werkloosheidscijfers waarop de beleggers wachten, vormen een indicatie voor de stand van zaken in de Amerikaanse economie en voor de te verwachten inflatie en de daaraan gekoppelde rente-ontwikkeling.

De daling van donderdag, die de index vrijwel de hele dag op verlies hield, had mede te maken met enkele winstnemingen na de hoogtepunten van de afgelopen dagen.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot voor de tweede achtereenvolgende dag duidelijk lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 183,47 punten (0,86 procent) tot 21.148,03. De omzet kwam uit een op vrij bescheiden totaal van 270 miljoen aandelen.