'Roken drastisch beperken in Europa'

DEN HAAG, 4 OKT. Het aantal rokers in Europa moet drastisch worden teruggebracht in de periode 1997 tot 2000. Daartoe moet onder meer het nicotinegehalte in sigaretten worden gemaximeerd, tabaksreclame worden verboden en op vliegvelden moeten sigaretten uit de belastingvrije winkels verdwijnen.

Dit staat in de aanbevelingen van een rapport dat een comité van kankerdeskundigen in opdracht van de Europese Commissie heeft opgesteld. Het rapport werd gisteren tijdens een conferentie in Helsinki overhandigd aan Europees Commissaris Flynn (Volksgezondheid).

Volgens Flynn is roken “een enorm probleem voor onze samenleving”. “Het recht op gezondheid van de niet-roker is zwaarder dan het recht van de roker om te roken”, aldus de commissaris.

Hij drong er gisteren op aan dat in Europa de politieke wil moet ontstaan om een algeheel reclameverbod door te voeren.

Jaarlijks sterven volgens de Europees Commissaris een half miljoen Europeanen aan ziekten veroorzaakt door roken. De deskundigen willen dat vanaf 31 december 1997 het maximale gehalte aan nicotine in sigaretten wordt beperkt tot 1 milligram en dat het geleidelijk worden verlaagd tot 0,5 mg. Ook het teergehalte moet drastisch omlaag tot uiteindelijk 5 mg. Een doorsnee sigaret bevat nu ongeveer 1 mg nicotine en 14 mg teer.

Voorts zou het roken op alle publieke plaatsen moeten worden verboden en op het werk zou alleen in daarvoor aangewezen ruimten gerookt mogen worden. Op vluchten binnen de Europese Unie zou tabaksconsumptie helemaal tot het verleden moeten gaan behoren. Om het roken verder te ontmoedigen moeten sigarettenautomaten verdwijnen, aldus de deskundigen.