Ramsj

Dr. J.P. Verkaik, dr. P.C. van Royen: 50 jaar bestuur in Flevoland, Noordoostpolder en Wieringermeer. Gebonden, Walburg Pers 1993, van ƒ 49,50 voor ƒ 15,-. Steven Sterk Utrecht.

Gedetailleerde studie over de bestuurskundige problemen die de inpolderingen in de Zuiderzee (IJsselmeer) met zich meebrachten. Welke overheidsorganen krijgen het in de nieuwe gebieden voor het zeggen? Dat was de belangrijkste vraag waarover tientallen, zo niet honderden adviescommissies zich in de loop van vijftig jaar hebben gebogen. De toch wat dorre ambtelijke wereld die het boek overheerst, kan mooi aangevuld worden met het lichtvoetige 'Typisch Hollands, Zuiderzeetradities op verschillende manieren bekeken', waarin onder meer een aardig stuk staat over kunstenaars die in de vorige eeuw een bezoek brachten aan de vissersdorpen rond de Zuiderzee (Steven Sterk, van ƒ 39,50 voor ƒ 14,90).