Parretti schuldig bevonden

WASHINGTON, 4 OKT. De Italiaanse zakenman Giancarlo Parretti is in de Verenigde Staten schuldig bevonden aan meineed en valsheid in geschrifte en loopt daardoor de kans tien jaar achter de tralies te verdwijnen. Voorlopig blijft hij dank zij een borgsom van 100.000 dollar op vrije voeten. De rechter doet op 18 november uitspraak.

De rechtszaak, die vier weken heeft geduurd, werd aangespannen door de Franse bank Crédit Lyonnais. De zaak houdt verband met de aankoop van de Amerikaanse filmstudio Metro Goldwyn Mayer (MGM), die de bank in 1990 via haar Nederlandse vestiging samen met Parretti deed.

Parretti kreeg de leiding over MGM, maar Crédit Lyonnais zette hem al snel aan de kant vanwege financieel wanbeheer. In 1991 kwam daar al een rechtszaak van, omdat Parretti gewoon de filmstudio bleef leiden. De omstreden zakenman presenteerde tijdens die zaak een brief, waarin stond dat Crédit Lyonnais onder bepaalde voorwaarden toestond de leiding te houden. Zowel de aanklager als de verdediger moesten toen toegeven dat het document vals was, maar volgens de verdediging kon Parretti dat niet weten.

Aan het Amerikaanse filmavontuur van de Franse bank, die ruim 2,4 miljard dollar in MGM had gestoken, kwam dit jaar definitief een einde. Half juli werd MGM voor 1,3 miljard dollar verkocht aan P and F Acquisition. (AFP)