Olivetti wil noodlijdende pc-divisie afstoten

ROME, 4 OKT. Olivetti wil nog vóór het eind van het jaar zijn verlieslijdende divisie Personal Computer en drie andere dochters verkopen, in een poging de hele groep uit de rode cijfers te halen. Dat heeft de nieuwe managing director Roberto Colannino gisteren aangekondigd.

In zijn eerste gesprek met financiële analisten vertelde Colannino, die twee weken geleden is aangetreden, dat het Italiaanse bedrijf hoopt met deze verkoop een netto-resultaat van 800 miljard lire, ongeveer 950 miljoen gulden, te boeken. Hij wilde niet ingaan op vragen over mogelijke kopers.

Volgend jaar moeten twee Amerikaanse dochters worden verkocht en moet een deel van Lexikon, de divisie voor printers, faxen en andere kantoorapparatuur, aan de beurs worden genoteerd. Dat moet nog eens 400 miljard lire opleveren.

Verder is gisteren bevestigd dat Olivetti met het Duitse telecommunicatiebedrijf Mannesmann onderhandelt over uitbreiding van het Duitse belang in Omnitel, het consortium voor draadloze telefonie dat wordt gecontroleerd door Olivetti. In de Italiaanse pers wordt gespeculeerd op een operatie waardoor het belang van Olivetti zou dalen van 41,3 naar 35,7 procent.

Colannino maakte duidelijk dat verkoop van een aantal onderdelen de enige uitweg is. Een nieuwe aandelenemissie, na de kapitaalsuitbreiding van vorig jaar, is onhaalbaar. “Niemand zou die onderschrijven”, gaf Colannino toe. Olivetti is de afgelopen weken in opspraak geraakt door twee snel opeenvolgende machtswisselingen aan de top, grotere verliezen dan verwacht en beschuldigingen dat er met de boeken is geknoeid en dat de echte cijfers een nog somberder beeld geven. De nieuwe managing director zei dat Olivetti dit jaar verder zal interen op zijn kapitaal. “Voor 1997 mikken we op een cash flow in evenwicht, om in 1998 een positief resultaat te bereiken.”

Financiële en industriële analisten zeggen al geruime tijd dat Olivetti de personal computers beter kan afstoten. Na een transformatie eind jaren zeventig van fabrikant van schrijfmachines in computerproducent had Olivetti midden jaren tachtig veel succes in deze sector. Aan het eind van het decennia kwamen de problemen. De divisie Peronal Computer is verantwoordelijk voor een groot deel van de verliezen van de afgelopen zes jaar. Colannino onderstreepte dat hij wel een toekomst ziet voor de divisie Systemen en Diensten, die grote computersystemen levert aan overheidsinstellingen en banken. Deze divisie wordt volgend jaar omgevormd in een naamloze vennootschap.

Het kabinet heeft ongerust gereageerd op de plannen van Colannino, die zullen leiden tot het verlies van banen en waarmee Italië de belangrijke sector van de pc's opgeeft. Minister van Industrie Pierluigi Bersani heeft 's avonds Colannino opgebeld en hem dringend uitgenodigd voor een gesprek midden volgende week. Olivetti is het derde particuliere bedrijf van Italië.

De vakbonden keren zich bij voorbaat tegen de verkoopplannen. Zij zouden vandaag plannen voor een reeks stakingen bekendmaken. Bij de divisie Personal Computer werken ongeveer 1.700 mensen. Behalve de divisie Personal Computer wil Olivetti drie kleinere dochterondernemingen verkopen. Het gaat om Tecnost (componenten, 1000 werknemers), DSI (diensten, 800 werknemers) en de kleine investeringsmaatschappij Venture Capital USA. Intussen blijft er onduidelijkheid bestaan over de balans van Olivetti. De justitie van Ivrea, waar het hoofdkantoor van Olivetti staat, heeft haar onderzoek uitbreid naar Corrado Passera, die eind juni is afgetreden als managing director. Passera zou verantwoordelijk zijn voor de eerste versie van de omstreden halfjaarcijfers. Zijn opvolger als managing director, Francesco Caio, is tot diep in de nacht ondervraagd. De door Caio aangetrokken financieel directeur Renzo Francesconi had begin september, de dag nadat Caio grootaandeelhouder Carlo de Benedetti tot aftreden als president had gedwongen, gesuggereerd dat er met de cijfers is geknoeid.

Eerder deze week heeft het zogeheten college van sindaci, een intern orgaan van drie man dat toezicht houdt op de boeken, een zeer kritisch rapport vol vraagtekens gepubliceerd. Het college maakte gisteren bekend dat het een brief “met een duidelijk intimiderende inhoud” heeft ontvangen van de president van Olivetti, Antonio Tesone. Tesone schrijft dat het college buiten zijn boeken is gegaan en zich wat soepeler zou moeten opstellen.

    • Marc Leijendekker