Nederlandse TNT-dochter blij met KPN

DUIVEN, 4 OKT. Als KPN er in slaagt het Australische transportconcern TNT over te nemen, dan kan Nederland wereldwijd “draaischijf worden op het gebied van transport en logistiek”, zegt Benelux-directeur A. Ebus van TNT-dochter GD Express Worldwide in Duiven.

Afgelopen woensdag werd bekend dat Koninklijke PTT Nederland (KPN) een bod van 2,7 miljard dollar op TNT heeft uitgebracht. Ebus is enthousiast over de overname. De directeur ziet liever dat KPN zijn bedrijf overneemt, dan dat een niet-Nederlands bedrijf er met de buit van door gaat. “Je krijgt een sterk bedrijf, dat vanuit Nederland wordt aangestuurd en gedreven. Dat is toch prachtig? Het versterkt de Nederlandse rol als transportland.” Of één van de concurenten van TNT nog een hoger bod zal uitbrengen kan Ebus niet goed overzien, “maar zoiets is niet gebruikelijk in onze branche.”

De directeur geeft niet alleen de voorkeur aan KPN vanwege de Nederlandse achtergrond van het bedrijf. “Ik beschouw KPN als een gedegen onderneming met een sterk apparaat.” Ebus kan niets zeggen over de winstverwachtingen van de nieuwe onderneming, maar hij is hoopvol gestemd. “Met vereende krachten is, zo verwacht ik, heel wat te bereiken. Laten we de mouwen opstropen en aan het werk gaan.”

Het Benelux-hoofdkantoor van GD Express Worldwide, dat voor vijftig procent in handen is van TNT en ook onder die naam commercieel actief is, staat op het industrieterrein Nieuwgraaf in het Gelderse Duiven - net voorbij Arnhem, strak tegen de A12, de uitvalsbasis naar het Europese achterland. Op deze locatie stond van oudsher het Gelderse Overslag- en Transportbedrijf, dat in 1979 voor het symbolische bedrag van één gulden werd overgenomen door Ipec, een internationaal opererend transportbedrijf

In 1983 werd het bedrijf overgenomen door de Australische onderneming TNT, van oorsprong een truck-maatschappij, maar al enkele decennia actief als dienstverlenend bedrijf in de transport en logistiek. In 1992 werd het omgedoopt in GD Express Worldwide.

GD Express Worldwide heeft in Nederland duizend werknemers, waarvan 500 man in Duiven werkzaam zijn en 500 op de drie andere kantoren in Hoofddorp, Rotterdam en Eindhoven. De omzet bedroeg vorig jaar ongeveer 250 miljoen gulden. In de gehele Benelux werd met 1500 werknemers een omzet van 450 miljoen gulden behaald. Meer dan zestig procent van alle omzet realiseert TNT in Europa, aldus Ebus. “Onze core-business is het wereldwijd vervoer van tijdgevoelige produkten, maar het zwaartepunt van GD ligt duidelijk in Europa.”

De vestiging in Duiven heeft een aantal functies. Zo wordt er de centrale boekhouding en administratie verzorgd van de Nederlandse vestigingen. Daarnaast is het de centrale plaats voor het transport over het Europese wegnetwerk. Dagelijks worden vanuit de kantoren in Duiven gemiddeld 800 tot 850 vrachtwagens op pad gestuurd. Die hoeven daarvoor niet per se de locatie Duiven aan te doen; veel vrachten worden op afstand geleid.

Duiven geldt ook als centraal overslagpunt. Vrachten vanuit het ene Europese land naar het andere verlopen in veel gevallen via de Gelderse vestiging. Dat heeft onder andere te maken met de aanwezigheid van een eigen douanepost, die met uitzondering van zondagochtend acht uur tot zondagmiddag vier uur continu geopend is. “Een lading vanuit bijvoorbeeld Frankrijk naar een land in Scandinavië kan 24 uur per dag, 6,5 dagen per week heel concreet in Duiven worden overgeslagen.'