KPN/TNT

WELLINGTON, 4 OKT. Nederland herontdekt Australië. Met het bod van 2,7 miljard gulden van KPN op het Australische transportbedrijf TNT wordt Nederland na Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Japan de vierde buitenlandse investeerder in het voormalige Nieuw Holland.

Drie eeuwen na de weinig profijtelijke ontdekkingsreizen van Tasman, Houtman en De Vlamingh lijkt er voor het Nederlandse bedrijfsleven op het eilandcontinent inderdaad iets te verdienen. De totale Nederlandse investeringen in Australië worden geschat op negen miljard gulden. Naast KPN ontplooien Rodamco, Rabobank, ABN Amro en Van Ommeren hier activiteiten. Australië, met Nederland vergelijkbaar wat betreft bevolking en bruto nationaal produkt, is politiek stabiel, cultureel gemakkelijk toegankelijk, en verschaft vanwege de tijdzone een open deur naar Azië.

    • Hans van Kregten