'KLM begeert Garuda'

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda wordt naar eigen zeggen begeerd door drie grote Europese maatschappijen, te weten KLM, Lufthansa en British Airways. Het zakenblad Bisnis Indonesia citeert commercieel directeur van Garuda, Sudarso Wirjono. “We bestuderen de voorstellen om uit te maken met welke maatschappij we een strategische alliantie willen aangaan”.

De alliantie zou volgens de Sudarso kunnen worden gesloten voordat Garuda, nu nog een staatsmaatschappij, in 1998 wordt geprivatiseerd. De maatschappij draait overigens nog met verlies. Garuda ondergaat op het ogenblik een grondige reorganisatie, waarbij het aantal werknemers in vijf jaar tijd van 14.313 naar 10.000 zal worden teruggebracht, aldus functionarissen in Jakarta.

KLM en Garuda werken al enkele jaren samen op het gebied van vracht en onderhoud. De banden werden vorig jaar zomer aangehaald, toen KLM-topman Bouw in Indonesië was met koningin Beatrix. Er kwam een uitwisselingsprogramma voor cabinepersoneel. Bovendien voegden KLM en Garuda per 1 april hun vluchtnummers samen waardoor een betere aansluiting voor passagiers op beider netwerk is ontstaan.