Hogerhuislid Labour vertrekt onder dwang door lobby-affaire

LONDEN, 4 OKT. De Britse Labourpartij heeft gisteren één van haar woordvoerders in het Hogerhuis gedwongen op te stappen. Barones Muriel Turner werd te verstaan gegeven dat haar positie onhoudbaar geworden was. Aanleiding vormde een tv-interview waarin ze opkwam voor de politieke lobbyist Ian Greer, van wiens pr-firma Turner directielid is.

Volgens het Britse dagblad The Guardian heeft het Conservatieve Lagerhuislid Ian Hamilton zich door Greer voor het stellen van kamervragen laten betalen. Greer zou ook bedragen van tussen de 500 en 5.000 pond hebben gestort in de lokale partijkas van 24 parlementariërs: 21 Conservatieven, twee vertegenwoordigers van Labour en een Liberaal Democraat.

In een vraaggesprek met Channel 4 verdedigde Turner haar werkgever die deze week een rechtzaak wegens smaad tegen The Guardian op het laatste moment had afgeblazen. Ze verklaarde dat ze van de onschuld van Greer “nog steeds volledig overtuigd was”. Ze zei ook dat het storten van geld in de verkiezingskas van parlementsleden “niks bijzonders is”.

Labour haastte zich om te verklaren dat barones Turner niets onoirbaars gedaan had. Ze moest alleen wijken omdat de partij niet betrokken wil raken bij affaires rond dubieuze bijverdiensten die de Conservatieven al twee jaar achtervolgen. Het snelle optreden van Labour moest ook laten zien dat die partij tenminste korte metten maakt.

Sinds Greer en Hamilton deze week afzagen van een rechtzaak wegens smaad tegen The Guardian, is het dagblad met een stroom van nieuwe onthullingen gekomen over de belangenverstrengeling van Britse parlementariërs. De parlementaire commissaris die vorig jaar is aangesteld om toe te zien op normen en waarden in Westminster, stelt een onderzoek in. Premier Major liet gisteren weten dat hij overheidsdocumenten die voor het onderzoek noodzakelijk zijn onmiddellijk beschikbaar zou stellen. Hij drong bij de commissaris aan op spoed om de goede naam van het parlement zo snel mogelijk veilig te stellen.