Grootbanken verlagen rente op hypotheken

AMSTERDAM, 4 OKT. De Rabobank, de grootste partij op de Nederlandse markt voor woninghypotheken, verlaagt zijn hypotheekrente. De stap komt nadat twee andere grote spelers op de markt, verzekeraar Nationale-Nederlanden en ABN Amro, gisteren hun tarieven naar beneden brachten. Ook ING Bank kondigde vanmorgen een verlaging van de tarieven aan. Gemiddeld bedraagt de daling 0,3 procent.

De renteverlagingen houden verband met de gedaalde rente op de kapitaalmarkt. Rabo verlaagt zijn tarieven met 0,3 procent, waardoor een standaardhypotheek met Nationale Hypotheekgarantie en een looptijd van 5 jaar uitkomt op 5,9 procent en voor tien jaar op 6,9 procent. Ook ABN Amro verlaagde met ingang van vandaag al de hypotheektarieven met 0,3 procent. Een standaardhypotheek van vijf jaar komt daarmee uit op een tarief van 5,9 procent. Eenzelfde hypotheek voor tien jaar komt op 6,9 procent. Nationale-Nederlanden, onderdeel van Internationale Nederlanden Groep (ING) verlaagt de rentetarieven voor hypotheken met een looptijd van één tot tien jaar eveneens met 0,3 procent. Dat brengt het tarief voor een vijfjarige hypotheeklening op 5,6 procent. Voor hypotheken met een lange looptijd bedraagt de verlaging 0,2 procent. Tienjarige hypotheken krijgen een rente van 6,4 procent. Bij ING Bank gaan de tarieven met 0,3 procent naar beneden.

Door onderling afwijkende voorwaarden en karakteristieken zijn de tarieven van verschillende banken slechts beperkt vergelijkbaar.

Twee keinere spelers op de hypotheekmarkt, FBTO en Zürich Leven, verlaagden hun tarieven vorige week beide met 0,2 procent. De rente op een vijfjarige hypotheek daalde hierdoor naar respectievelijk 5,8 en 5,6 procent.

Na in de eerste helft van dit jaar nog te zijn gestegen, daalt de rente op de kapitaalmarkt de laatste twee maanden snel. Al eerder sinds de zomer voerden hypotheeknemers renteverlagingen door. Het rendement op tienjarige staatsleningen, waar banken hun tienjarige hypotheken aan ijken, dook twee weken geleden onder zes procent, en bedroeg vanmorgen 5,93 procent. Het is de derde maal in de recente geschiedenis dat de rente zo laag is. Ook in januari 1994 en januari van dit jaar was de rente minder dan zes procent. Het rendement op staatsleningen met een looptijd van 5 jaar, waar vijfjarige hypotheken van afhangen, bedroeg vanmorgen 4,77 procent. De rente op eenjarige leningen, die door hypotheeknemers vaak wordt gehanteerd als leidraad voor hypotheken met een variabel 'instaptarief' tot een jaar, bedraagt nu 3,07 procent. De lagere rente op de kapitaalmarkt komt volgens analisten door de getemperde vooruitzichten voor de inflatie in Europa. Dat is gunstig voor de obligatiemarkten, waardoor de koersen stijgen en de rente op langlopende leningen daalt. Voor kortlopende leningen zijn de tarieven van De Nederlandsche Bank van groter belang. De centrale bank hanteert op dit moment een rentetarief op de geldmarkt van 2,6 procent. Dat is een na-oorlogs diepterecord.