Fusie beurzen A'dam gaat definitief door

AMSTERDAM, 4 OKT. De besturen van de Amsterdamse Effectenbeurs en de EOE-Optiebeurs hebben gisteravond ingestemd met een fusie. Optie- en Effectenbeurs zullen opgaan in een nieuwe structuurvennootschap, die naar buiten zal treden onder de naam Amsterdam EXchanges (AEX).

Dit hebben de beide beurzen vanmorgen in een gezamenlijk persbericht bekend gemaakt. Besloten is dat de fusie zal plaatsvinden “op basis van gelijkwaardigheid”. De beurzen streven ernaar de nieuwe vennootschap, die formeel Amsterdamse Beurzen N.V. zal gaan heten, begin volgend jaar op te richten. “Dat wordt moeilijk, maar we hopen het wel”, zegt een woordvoerder van de Effectenbeurs.

In ruil voor de actviteiten die zij inbrengen in de nieuwe houdstermaatschappij ontvangen de leden van de Vereniging voor de Effectenhandel en de EOE Optiebeurs elk 25 procent van de uit te geven (cumulatief preferente) aandelen-AEX en winstbewijzen. Cumulatief preferente aandelen geven recht op een vaste vergoeding. De winstbewijzen geven recht op de winst die overblijft (overwinst). De overige 50 procent van winstbewijzen en aandelen wordt aangeboden aan beursgenoteerde ondernemingen en institutionele beleggers.

Amsterdam EXchanges (AEX) wordt een houdstermaatschappij waar beide beurzen als werkmaatschappij worden ondergebracht. Als derde werkmaatschappij zal de Amsterdam Securities Depositary fungeren waarin de clearingactviteiten (de afhandeling van de transacties) van EOE Optiebeurs en Amsterdamse Effectenbeurs worden gebundeld. Ook de Necigef (bewaring van effecten) wordt ondergebracht bij de ASD.

Twee andere werkmaatschappijen onder de AEX worden Beursdata (onder meer verspreiding en exploitatie van koersgegevens) en de automatiseringsorganisatie (AEX-IT).

Het Controlebureau van de beurs zal worden ondergebracht bij de houdstermaatschappij AEX. De AEX wordt voorts verantwoordelijk voor regelgeving voor noteringen van effecten, de handel daarin en de afwikkeling van transacties.

De AEX zal worden bestuurd door een directie waarin behalve een algemeen directeur de directie-voorzitters zitting hebben van de Amsterdamse Effectenbeurs, de EOE Optiebeurs en de Amsterdam Securities Depositary. Een woordvoerder van de effectenbeurs verwacht niet dat er personeel zal moeten afvloeien.

Over de rol die de Vereniging voor de Effectenhandel en de Vereniging EOE in de toekomst zullen gaan spelen geven de beurzen geen duidelijkheid. Evenmin is besloten hoeveel werkkapitaal de houdstermaatschappij zal meekrijgen, wat er gaat gebeuren met de 300 miljoen gulden eigen vermogen van de Vereniging voor de Effectenhandel en hoe de fusie voor het overige financieel geregeld moet worden.