Excuses burgemeester aan familie slachtoffers

EINDHOVEN, 4 OKT. Burgemeester Welschen van Eindhoven heeft gisteren uitgebreid excuses gemaakt voor zijn eerdere opmerking dat een snellere hulpverlening niet zou hebben geleid tot minder slachtoffers bij de ramp met de Belgische Hercules C130. Welschen kwam met zijn verontschuldigingen bij de presentatie van de onderzoeksrapporten over het ongeluk waarbij 34 mensen omkwamen.

Welschen zei zijn conclusies te hebben getrokken na het lezen van de rapporten. De bewuste uitspraak had hij gedaan twee dagen na de ramp. Waarom? “Hele eerlijke, competente mensen in mijn direkte omgeving hadden me dit gezegd”, aldus Welschen. “Desalniettemin ben ik er nu van overtuigd dat mijn stelling niet is te handhaven. Het is inderdaad niet uit te sluiten dat er minder slachtoffers te betreuren waren geweest bij snellere hulp. Ik moet mijn excuses maken voor die verkeerde verklaring als daar mensen onder hebben geleden”, aldus Welschen. Die er direkt aan toevoegt dat hij zijn opmerkingen op 17 juli niet heeft gemaakt “om de feiten te verhullen”.

Welschen onderschrijft de conclusies in alle rapporten: “Zelf heb ik hier van geleerd dat het standaard moet worden om de hulpverlening te onderzoeken”. Hij vroeg aandacht voor de hulpverleners. “Zij voelen zich zeer benadeeld door de scherpe kritiek. Natuurlijk begrijpen ze die, maar ze voelen zich deel van een keten. En de zwakste schakel bepaalt de sterkte van de keten.”