EU: Japan open voor Europese drank

De Europese Commissie gaat ervan uit dat Japan op korte termijn de importheffingen op buitenlandse sterke drank zal verlagen. Dat zegt EU-commissaris Brittan (Handel) in een reactie op een definitieve uitspraak van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

De EU had bij de WTO een klacht neergelegd over de Japanse importheffingen die de nationale drank shochu bevoordeelde tegenover buitenlandse sterke drank. Japan wordt gezien als een lucratieve markt voor whisky, cognac, jenever, wodka en likeuren.

De WTO in Genève heeft gisteren bepaald dat de Japanse importheffingen strijdig zijn met de internationale handelsafspraken. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat Japan het accijzensysteem zal aanpassen. Ambtenaren van het ministerie van Financiën in Tokio liepen daar de laatste tijd al op vooruit, na een eerste voorlopig vonnis van de WTO in juli.

Volgens EU-commissaris Brittan is deze uitspraak goed nieuws voor de Europese drankexporteurs en de Japanse consumenten. Brittan zegt erop te vertrouwen dat Japan zijn grenzen zal openen voor buitenlandse dranken.

Een fles geïmporteerde whisky kost in Japan gemiddeld zo'n 5000 yen (75 gulden), terwijl een fles shochu maar 850 yen (12,50 gulden) moet opbrengen. De Japanse industrie zit niet in over de buitenlandse concurrentie omdat shochu veruit de goedkoopste sterke drank zal blijven.