Dini: Italië kan later in EMU

ROME, 4 OKT. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Lamberto Dini, zinspeelt op een eventueel uitstel van de invoering van de gemeenschappelijke Europese munt. De bewindsman zou de invoering graag vertraagd zien, zodat de economische prestaties over 1998 ook nog meetellen. Dit zei hij gisteren in een interview met de Italiaanse krant La Reppublica.

Begin 1998 zullen de Europese regeringen vaststellen welke van de lidstaten van de Europese Unie een jaar later kunnen toetreden tot de Economische en Monetaire Unie (EMU). Een topambtenaar in Rome noemt een uitstel tot juni of juli 1999 als wenselijk. Meer landen zouden dan kunnen deelnemen aan de EMU. Dini zelf noemde Frankrijk als land dat ook problemen heeft om op tijd te voldoen aan de eisen.

Eerder deze week haalde de Franse president Chirac zich de woede van Prodi op de hals door twijfels te uiten over deelname van Italië aan de eerste ronde van de EMU. Dini dreigde vervolgens een top, die gepland is voor aanstaande donderdag, af te blazen. Chirac nam gas terug.

De regering Prodi heeft een zeer strakke begroting opgesteld om op tijd klaar te zijn voor de invoering van de Euro. De kern van de begroting is het terugdringen van het begrotingstekort. Oppositiepartijen hebben al aangekondigd een flinke strijd te zullen leveren tegen de in hun ogen te strenge begroting.

Minister van financiën Carlo Ciampi vertelde het Italiaanse parlement, tijdens zijn openingsspeech bij het begrotingsdebat, dat deze begroting een duidelijke boodschap is: Rome wil volledig deelnemen aan de EMU.

Met deze begroting hoopt Dini het tekort volgend jaar met 62,5 triljoen lire (41 miljard dollar) terug te brengen. (Reuter, KRF, AFP)