Constructie KPN Kabel omstreden

DEN HAAG, 4 OKT. De Tweede Kamer betwijfelt of de opzet die KPN heeft gekozen om zijn kabeltelevisiebedrijf te verzelfstandigen spoort met de kabinetseis tot vrije concurrentie in deze sector. De coalitiepartijen en het CDA dringen bij minister Jorritsma aan op snel onderzoek.

De Kamer denkt dat van de KPN-constructie een negatieve precedentwerking kan uitgaan op andere sectoren waarin meer marktwerking moet komen, zoals de energievoorziening.

KPN brengt zijn dochter KPN Kabel onder in een “onafhankelijke” structuurvennootschap, Vision Networks. Het bedrijf wil zo volgend jaar in aanmerking komen voor een vergunning voor kabeltelefonie. Jorritsma heeft steeds geëist dat KPN zijn kabelactiviteiten eerst bestuurlijk op afstand zet. Vision Networks krijgt een eigen raad van commissarissen, maar alle aandelen blijven in bezit van KPN.

De Tweede Kamer wil inzicht hebben hoe de concurrentie in de kabelsector in landen als Duitsland, België en Groot-Brittannië is geregeld. Zij vraagt zich af of 'dominante' telecombedrijven daar op de kabelmarkt actief mogen zijn.

KPN ruziet inmiddels met Philips nu de fusieplannen op kabelgebied zijn afgeketst. Directeur J. Hackenberg van Philips-dochter UPC zegt dat KPN Kabel de voorgenomen fusie met zijn bedrijf liet stuklopen uit angst voor echte concurrentie in de telecommarkt.(ANP)