Ajax peilt onvrede bij fans met enquête

ROTTERDAM, 4 OKT. Ajax gaat een enquête houden onder alle seizoenkaarthouders. Het bestuur en de directie van de Amsterdamse club hebben hiertoe besloten na een eerste inventarisatie van de klachten rond de toegewezen plaatsen in de Arena, het nieuwe stadion van de landskampioen.

Vooral de F-side is ontevreden. De harde kern van fans wil een eigen plek terug in het stadion. Als uit de resultaten van de enquête blijkt dat een groot aantal supporters een andere plaats wenst, wil Ajax proberen dit in het nieuwe seizoen op te lossen.

De F-side wil echter dat Ajax voor 1 januari met een goede oplossing komt. Een delegatie had gisteravond een gesprek met een deel van het bestuur en de directie. “Het was een teleurstellend gesprek. Nu staan we nog steeds met lege handen”, zei Ronald Pieloor namens de actiegroep 'F-side moet terug'. “We willen niet wachten tot volgend jaar. Maar dat was voor Ajax onbespreekbaar. De club heeft duidelijk laten blijken dat zij de baas is in het stadion.”

De supporterskern, die op de Zuid-zijde wil zitten, gaat nu zelf een onderzoek houden om te bewijzen dat het sneller kan. “Wij vinden de voorgenomen enquête van Ajax te vrijblijvend, te massaal, te omslachtig, te bureaucratisch en te langdradig”, zegt Pienoor. Bij de eerstkomende thuiswedstrijd van Ajax woensdag tegen Willem II gaat de F-side handtekeningen ophalen.

“We gaan alle supporters aan de Zuid-zijde vragen of ze willen verhuizen. Ook de houders van de oude seizoenkaarten van vak F gaan we benaderen. Dan zal al snel blijken dat er behoefte is voor een eigen plek voor de F-side”, aldus Pienoor. Het verzoek een eigen supportershonk in het stadion te mogen inrichten was voor het Ajax-bestuur onbespreekbaar.

De directie en het bestuur van de landskampioen maakten gisteren bekend de Arena een “Ajax-uitstraling” te willen geven. De landskampioen denkt daarbij aan het inhuren van een graffiti-artiest die de omlopen van het stadion moet gaan beschilderen.

In de Arena is gisteren opnieuw een groot deel van de grasmat vervangen. Tot woensdagavond was het in slechte conditie verkerende veld afgedekt in verband met drie concerten van de Amerikaanse popster Michael Jackson.