Afslag Eindhoven

Waar blijven zij toch?, moet Jan Timmer zich op zijn afscheidsreceptie maandag als Philips-president wel eens hebben afgevraagd. De bankiers die Philips door het diepe dal sleepten en hun kredieten niet opzegden, toen Philips' financiele perikelen in 1992 steeds nijpender werden.

En Philips' nieuwe vrienden, de zakenpartners in Sport 7, de kwakkelende nieuwkomer op de Nederlandse tv-schermen.

Natuurlijk, om zich heen zag hij vrijwel iedereen die iemand is in het Nederlandse bedrijfsleven, en ook wat ondernemers die iemand zijn geweest. En bijna al zijn voorgangers als president. Plus de bijna complete centrale ondernemingsraad en uiteraard de minister-president, die hem een onderscheiding opspelde.

Jammer dat Jan Kalff, president van zijn 'huisbankier' ABN Amro niet kon komen. Die zat bij de jaarlijkse jamboree van bankiers en andere financiële hot shots in Washington, die officieel de jaarvergadering van het IMF heet. Ook Herman Wijffels van de coöperatieve Rabobank, van die baanbrekende technolease-constructie die Philips honderden miljoenen opleverde, zat in Washington. En Aad Jacobs, de eerste man van ING, waarbij Timmer vanaf 1 oktober commissaris geworden is en dat mede-aandeelhouder is in Sport 7, moest aanwezig zijn bij de opening van het nieuwe kantoor in Johannesburg. Ook Wim Dik, de captain van KPN, mede-aandeelhouder in Sport 7 en mislukte fusiepartner in de kabelsector, was helaas verhinderd. Hij zat zonder dat iemand dat toen al mocht weten voor de reuzenovername van TNT in Australië.

Gelukkig was Cor Boonstra er wel.