Zwangerschap van achtling ten einde na dood van foetussen

LONDEN, 3 OKT. Een Britse vrouw die in verwachting was van een achtling heeft gisteren haar laatste vijf baby's verloren. Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis in Londen waar ze ligt gisteren bekendgemaakt. Maandag overleden al drie foetussen.

De 31-jarige Mandy Allwood raakte in verwachting van een achtling nadat ze tegen het advies van haar artsen in toch geslachtsgemeenschap had gehad na een krachtige vruchtbaarheidsbehandeling. Haar beslissing om alle acht baby's ter wereld te brengen werd sterk toegejuicht door de Britse antiabortusbeweging. Allwoods artsen hadden haar voorgesteld een aantal foetussen te aborteren om zo de overlevingskans van de andere te vergroten. Een woordvoerder van de antiabortusgroep Life billijkte ook gisteren nog Allwoods beslissing. “Haar kinderen kwamen op een natuurlijke wijze te overlijden en ze heeft haar best voor hen gedaan.” De woordvoerder gaf hier de voorkeur aan boven “de verschrikkelijke techniek van selectieve uitroeiing”.

Allwoods zwangerschap werd breed uitgemeten in de Britse media. Tot afschuw van velen in het Verenigd Koninkrijk sloot zij een contract af met het boulevardblad News of the World waarin stond dat zij een miljoen pond (ongeveer 2,5 miljoen gulden) zou krijgen voor haar 'verhaal' als alle acht baby's levend ter wereld zouden komen. Een woordvoerder van de krant, die het bedrag niet wilde bevestigen, zei gisteren dat er een clausule aan het contract was toegevoegd dat Allwood op kosten van de krant met vakantie mocht als alle acht foetussen zouden komen te overlijden.

Vrienden van Allwood zeiden aan het begin van de week, de negentiende van haar zwangerschap, dat ze inmiddels zo dik was geworden dat ze nauwelijks meer kon lopen. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis raakte Allwood gistermiddag steeds meer overstuur toen duidelijk werd dat de foetussen niet meer waren te redden.

Allwoods public relations-agent zei gisteren dat de acht foetussen, zes jongetjes en twee meisjes, na hun overlijden in een wieg naast het bed van Allwood werden neergezet. Jongens kregen een blauw identificatieplaatje, meisjes een roze. Allwood wiegde alle acht foetussen. Volgens haar woordvoerder gaat zij zeker proberen opnieuw zwanger te worden met behulp van haar vriend, Paul Hudson. De relatie tussen Allwood en Hudson kwam onder zware druk te staan na onthullingen in de boulevardpers dat hij ook nog een andere vriendin heeft en vader is van twee kinderen. (Reuter, AP)