Wolters wil Franse vakbladuitgeverij

ROTTERDAM, 3 OKT. Uitgever Wolters Kluwer onderhandelt met de Fransman Patrice-Aristide Blank over overname van Liaisons, de op één na grootste uitgever van vakbladen in Frankrijk. Volgens de Franse krant Le Monde is Wolters Kluwer de enige serieuze overnamekandidaat.

Een woordvoerster van Wolters Kluwer bevestigt dat gesprekken over de acquisitie van Liaisons aan de gang zijn (“zoals wij met meer Franse uitgevers praten”) maar kan verder geen mededelingen doen.

Groupe Liaisons publiceert een vijftigtal gespecialiseerde vakbladen zoals Liaisons Sociales, Le Moniteur des Pharmacies, l'Officiel des Transporteurs, L'Echo de la Presse et de la Publicité. Het bedrijf, opgericht in 1966, behaalde vorig jaar een winst van 8,4 miljoen frank (2,8 miljoen gulden) op een omzet van 363 miljoen frank (121 miljoen gulden).

Door de overname zou Wolters Kluwer in Frankrijk uitgroeien tot de grootste speler op de markt voor gespecialiseerde vakbladen met een omzet van meer dan 1 miljard frank (333 miljoen gulden). Voornaamste rivaal is CEP Communication van Christian Brégou.

Wolters Kluwer kocht in 1989 de Franse uitgeverij Lamy. Twee jaar geleden verwierf Wolters Kluwer Groupe Lamarre, evenals Liaisons voornamelijk actief als uitgever van vakbladen op sociaal, transport en medisch gebied. Ook Pearson, Bertelsmann, CEP en Reed-Elsevier zijn genoemd als potentiële overnamekandidaten voor Liaisons. Eigenaar Blank geeft echter de voorkeur aan Wolters Kluwer, omdat de Nederlandse uitgever buiten Frankrijk grotendeels in hetzelfde marktsegment actief is. Binnen Frankrijk zijn de activiteiten van beide bedrijven complementair.

Liaisons staat volgens Blank op het punt fors te expanderen op het gebied van elektronische publicaties. Daar zijn grote investeringen mee gemoeid die de relatief kleine onderneming moeilijk zelf kan opbrengen. Overname door een grote branchegenoot biedt daartoe volgens de huidige eigenaar soelaas.

Wolters Kluwer behaalde vorig jaar een netto winst van van 452 miljoen gulden, een stijging van 18 procent ten opzichte van het voorafgaande jaar. De omzet van het in professionele uitgaven gespecialiseerde concern steeg vorig jaar van 2,74 miljard gulden naar 2,94 miljard.

Wolters Kluwer is actief in zestien landen. Het concern heeft, net als Reed-Elsevier, zijn internationale ambities de afgelopen jaren uitgedrukt met tal van buitenlandse acquisities. Een hele grote overname was die van december vorig jaar van het Amerikaanse CCH, gespecialiseerd in uitgaven op het gebied van informatica. Voor dat bedrijf moest Wolters Kluwer circa 3 miljard gulden op tafel leggen.