Voorkeur; Muziek

ZATERDAGMIDDAGMUZIEK Het 25-jarig bestaan van de Utrechtse Domcantorij en de gratis toegankelijke reeks Zaterdagmiddagmuziek in de Utrechtse Dom wordt dit seizoen gevierd met acht bijzondere concerten en de uitgave van een mooi geïllustreerd boekje over de historie van de Dom, de Domorgels en duizend jaar Utrechtse kerkmuziek, die nu wordt uitgebreid met een aantal compositie-opdrachten. In het boekje staan ook de toelichtingen bij de bijzondere concerten (ook op het traditionele aanvangstijdstip 15u30), waarvan het eerste 5 okt plaatsvindt: de Hohe Messe van Bach, uitgevoerd door Koor en Barokorkest van de Domcantorij olv Remco de Graas mmv de sopranen Christine Jansen en Karin van der Poel, de alt Peter de Groot, de tenor Hans van Dijk en de bas Job Boswinkel. Op 12 okt klinken, na muziek van Schütz, nieuwe werken van Ansink, Hage en Manneke. 19 okt klinkt muziek van Bach en Brahms, 26 okt gaan na muziek van de componisten Hol, Strategier en Andriessen nieuwe stukken van De Graas, Jansen en Pirenne. 2 nov wordt het Requiem van Verdi uitgevoerd en 9 nov gaat de Missa de Sancto Martino van Jacob Obrecht. Op 16 nov klinken Les Corps Glorieux en Sept visions brèves de la Vie des Ressucités en op 23 nov wordt weer een nieuw werk uitgevoerd: het Te Deum van Jan Welmers.

TERESA BERGANZA Het cello octet Conjunto Iberico geeft drie concerten met de wereldberoemde Spaaanse mezzosopraan Teresa Berganza. Op het programma uitsluitend Spaanse muziek: Turina, Nobre en De Falla, o.a. de Siete canciones populares. 6 okt 14u30 De Doelen Rotterdam; 10 okt 20u15 De Oosterpoort Groningen.

FRANKLY SPEAKING Een woordspeling siert de kop van de tiende (en laatste) editie van Rein de Graaffs cursus in bebop. De gasten zijn namelijk de twee Franken uit de voormalige big band van Count Basie, de rietblazers Frank Foster en Frank Wess. 4 okt Oosterpoort Groningen, 5 okt Vredenburg Utrecht, 7 okt Theater Vrijthof Maastricht, 8 okt Gele Zaal Gent, 10 okt BIMhuis Amsterdam.

DIAMANDA GALAS De Grieks-Amerikaanse zangeres Diamanda Galas kan ontzettend gillen en krijsen, het liefst met veel theater erbij, maar 'bezondigt' zich ook aan gewone popsongs waarbij ze zichzelf op piano begeleidt. 9 okt Melkweg Amsterdam, 11 okt Oosterpoort Groningen (Jazzmarathon).

BILLY BRAGG De electrische bard uit het Engelse Barking keert terug van vaderschapsverlof met de postcommunistische liefdesliederen van zijn cd 'William Bloke'. 7 okt Paradiso, Amsterdam.

LEMONHEADS Countryrocker, tieneridool, ex-junkie en wereldreiziger Evan Dando moest het nummer 'Purple Parallellagram' weglaten van de nieuwe Lemonheads-cd omdat medecomponist Noel Gallagher van Oasis geen toestemming gaf. De kans is groot dat The Lemonheads dit intrigerende lied over een 'purple parallellagram I got in Amsterdam' hier wél spelen: 8 okt Melkweg Max, Amsterdam.