Voorkeur; Galerie

DE KLEUR VAN DE HUID Binnen en buiten Het Oude Slot in Heemstede is nog de beeldententoonstelling 'De kleur van de huid' te zien, met zeer uiteenlopende sculpturen van onder andere Peer Veneman, Cornelius Rogge, David Vandekop en Karola Veldkamp. T/m 3 nov. in Cultureel Centrum Het Oude Slot, ir Lelylaan 6, Heemstede. Wo t/m zo 14-17u.

MADELINE MAUS Onder de titel 'Cartado, 100 Pts.' heeft Madeline Maus in Boeki Woeki een installatie gemaakt. Uit Spaanse supermarkfolders knipte ze contouren van bergketens die, geplakt op de wand, worden afgewisseld met schilderingen van etenswaar. Zo brengt ze de hoogste toppen 'El Montanes 1995 m' letterlijk op gelijke hoogte met Spaanse worsten en hammen van de vleeswarenafdeling. De bezoeker kan zich voor tien gulden in tweevoud op polaroidfoto laten vastleggen; een voor het archief en een voor hemzelf. T/m 16 okt. in Boeki Woeki, Berenstraat 16, Amsterdam.

WENEN Gevestigde en minder gevestigde hedendaagse Oostenrijkse actuele kunst is onder de noemer 'Wenen' bijeengebracht bij galerie Tanya Rumpff. Van bijvoorbeeld Franz West - op dit moment ook in het Kröller Müller Museum - hangen beschilderde fotocollages en van de onbekende Irene Dapunt zijn assemblages te zien met make-up watjes. Ook computerkunstpionier Peter Kogler - te zien geweest op de laatste Documenta met uitvergrotingen van mieren - is vertegenwoordigd. Verder: Siegfried Anzinger, Herbert Brandl, Ludwig Gerstacker, Franco Kappl, Alois Mosbacher, Eva Schlegel, Martin Walde, Lois Weinberger en Erwin Wurm. T/m 27 okt. Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Do t/m zo 13-17u.

MARCOS LORA READ Een uitgebreide presentatie met schilderijen, tekeningen en sculpturen van Marcos Lora Read uit Santo Domingo is te zien in Galerie 20x2. Zijn oeuvre is een zoektocht naar zijn 'roots' die in Afrika liggen. In een hedendaagse vormentaal, hier en daar sterk gënt op Joseph Beuys, geeft hij een persoonlijke kijk op zijn eigen geschiedenis en die van het Caraibisch gebied. Daarnaast brengt de galerie wonderbaarlijk mooie tekeningen van o.a. Iraanse travestieten en voorname Perzische families uit het nabije verleden, gemaakt door de in Parijs wonende Iranees Hadjizadeh en beschilderde foto's van de Zuid-Afrikaan Willie Bester. T/m 4 nov. Sonsbeekweg 40, Arnhem. Do t/m zo 12-17u.

PEDRO CABRITA REIS De Portugese kunstenaar Pedro Cabrita Reis brengt bij De Appel in Amsterdam een ode aan het bouwen: bouwsels van gestapelde en gerangschikte onderdelen van hout, gips, rubber of glas die direkt aan het dagelijkse leven lijken te zijn onttrokken. T/m 13 okt. De Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam.

ESPACE De oudste galerie van Amsterdam toont vier van haar kunstenaars: Lucebert, Miriam Cahn, Lucassen en Raveel. T/m 9 nov. Keizersgracht 548.

SECRETS De installaties van Hi Haifeng (China, 1964), Toshihiro Komatsu (Japan, 1966) en Soheila Najand (Iran, 1957) reageren op het gebouw aan de Amsterdamse Herengracht waar behalve de Gate Foundation, die de tentoonstelling organiseerde, ook het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie is gevestigd. Eerder hielden ondermeer de BVD en de Rijksgeneeskundige Dienst hier kantoor. Haifeng hing in de entree slordige stapels papier boven een badkuip gevuld met water, Kamatsu richtte spiegelende kijkkokers op de omgeving van het pand. Najand ging verder terug in het verleden van het pand, naar de 18de eeuw toen weeskinderen er onderdak vonden. Het tuinhuis dat in die tijd dienst deed als kindermortuarium, vormt het aangrijpende sluitstuk van haar installatie. Herengracht 344, T/m 1 nov. Ma t/m vr 10-17u. De installatie van Najand is alleen op do en vr te bezichtigen.

EN VERDER Lisa Couwenbergh, Piet Dieleman en Michael Raedecker t/m 13 okt. in kunstcentrum De Begane Grond in Utrecht; tekeningen van 35 kunstenaars in Galerie d'Eendt t/m 13 okt; de Engelse beeldhouwer Thomas Houseago t/m 13 okt. in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam; Yue Minjun met zelfportretten en zwart-wit doeken van Fang Lijun t/m 12 okt. bij Serieuze Zaken, Amsterdam; muurschilderingen bij Suzan Drummen t/m 9 okt bij Akinci in Amsterdam; Michel François t/m 9 okt bij Lumen Travo in Amsterdam; Claude Cahun en Pierre Molinier t/m 6 okt. bij Cokkie Snoei, Rotterdam; grote zwart-wit foto's van Albert van Westing t/m 5 okt. in galerie De Expeditie, Amsterdam.