Voorkeur; Films

BEAUTIFUL GIRLS Scott Rosenberg, de scenarist van de melancholieke misdaadfilm Things to Do in Denver When You're Dead, schreef een nostalgische komedie over eind-twintigers die modderen met het leven en de liefde. Onder regie van Ted Demme en voorzien van een sterke soundtrack werd het een ensemblefilm in de traditie van Diner en The Big Chill, met mooie rollen van onder anderen Timothy Hutton, Matt Dillon en Uma Thurman. Amsterdam, Alfa.

BREAKING THE WAVES De vijfde film van Lars von Trier is een verhaal over passie verpakt als heiligenleven, een drie uur durend melodrama dat alle emoties de vrije teugel geeft. In een dorpje aan de Schotse noordkust offert een jonge vrouw zich op voor haar doodzieke geliefde. Met Emily Watson als wereldvreemde heldin die sympathie, ja zelfs liefde afdwingt. In 11 zalen.

DE NIEUWE MOEDER Gewaagd en toch uitgebalanceerd speelfilmdebuut van Paula van der Oest heeft de vorm van een 'road movie' door Nederland. Een Lets jongetje en zijn vader gaan op zoek naar diens voormalige correspondentievriendin en kijken, verbaasd, beleefd en bescheiden, naar de zegeningen van de welvaartsstaat, waar de homo sovieticus zich niet meer, maar zijn kinderen wel aan kunnen aanpassen. Amsterdam, Arnhem, Den Haag, Groningen, Rotterdam, Utrecht, Wageningen.

Movies.

STEALING BEAUTY Bernardo Bertolucci is weer terug in Italië, maar met een naar Henry James gemodelleerd verhaal over Engelse kunstenaars, die vrijwillig uitweken naar een villa in het lome, sepiakleurige Toscane. Onder hun gretig toeziend oog wordt de mooie Newyorkse Lucy (Liv Tyler) in de liefde ingewijd en vindt zij haar echte vader. Wars van cynisme en met veel begrip voor de verwarring en pathetiek van een negentienjarige gefilmd. Breda, Cinesol; Zwolle, De Kroon.

TRAINSPOTTING Het leven van een verslaafde is eerder wonderlijk dan verschrikkelijk, lijken regisseur Danny Boyle en scenarioschrijver John Hodge te willen zeggen in hun surrealistische bewerking van het Schotse cultboek van Irvine Welsh. Ewan McGregor (Shallow Grave) is een geestige junkie op weg naar verlossing temidden van visueel en muzikaal vuurwerk. In 24 zalen.

L'UOMO DELLE STELLE In zijn liefderijke en terloops politiek-historisch exacte hommage aan de niet-professionele acteurs van het Italiaanse neorealisme laat Giuseppe Tornatore een oplichter (Sergio Castellitto) in 1953 over het Siciliaanse platteland reizen om arme sloebers wat geld af te troggelen voor een 'screentest'. Ze vertellen voor zijn lege camera over hun ellende, hun dromen en verlangens. Een warmbloedige, aan Fellini's La strada herinnerende film over cinema, honger en bedrog. Amsterdam, De Uitkijk; Haags Filmhuis; Utrecht, Springhaver.

EN VERDER Babe (10 zalen), Blind Date (Amsterdam, Nijmegen, Utrecht) Blue in the Face (Amstelveen, Amsterdam, Schiedam), Cyclo (Amsterdam, Deventer, Helmond, IJmuiden, Venlo), Dead Man (Amsterdam, Arnhem, Deventer, Gouda), Dead Man Walking (Amstelveen, Den Helder, Wijchen, Zandvoort) De Jurk (Amsterdam), Jude (6 zalen), Fallen Angels (Alkmaar), Lang leve de koningin (Wageningen), Leaving Las Vegas (Amstelveen, Amsterdam, Gorinchem, Gouda, Haarlem, Nijmegen, Il postino (7 zalen), Once were Warriors (Breda), Richard III (6 zalen), Sense and Sensibility (9 zalen), Shallow Grave (Eindhoven, Groningen, Utrecht), Small Faces (Bussum), Smoke (Culemborg), Things To Do In Denver When You're Dead (Amersfoort, Maastricht), Toy Story (15 zalen), Underground (Assen, Bergen op Zoom, Wageningen), Zusje (Breda, Groningen, Leeuwarden)