Verkoop stadhuis beroert Leeuwarden

LEEUWARDEN, 3 OKT. Bij politiek Leeuwarden is beroering ontstaan over de mogelijke verkoop van het oude stadhuis. B en W willen onderzoeken of het pand in de verkoop kan. De gemeente wil de komende vier jaar zes miljoen extra bezuinigen, om nieuw beleid van de grond te tillen. Daarvoor werden deze week 53 voorstellen gepresenteerd. Eén daarvan is de verkoop van het monumentale en historische stadhuis.

Het in 1715 gebouwde raadhuis bevat vergaderruimten, waaronder de gedecoreerde raadszaal. Het raadhuis biedt onderdak aan burgemeester Apotheker - op zijn kamer hangen nog wandtapijten uit 1718 - en zes wethouders. Het college stelt voor te verhuizen naar het in 1993 geopende stadskantoor, als daar ruimte vrijkomt door reorganisatie van diensten.

CDA-fractievoorzitter G. Krol is “faliekant” tegen de verkoop van het raadhuis. “Zo'n historisch pand moet in bezit van de gemeente blijven.” Ook VVD-fractievoorzitter A. Brok is niet enthousiast. “Je moet je wel vier keer achter het oor krabben om zo'n oud gebouw van de hand te doen. Het stadhuis is het kloppend bestuurscentrum en geeft levendigheid aan de binnenstad.”

Bovendien zou een verhuizing naar het stadskantoor weer een verbouwing vergen, stelt Brok. Daar zijn de fracties extra huiverig voor, omdat de bouwkosten van het stadskantoor (vijftig miljoen) met vijf miljoen werden overschreden, waardoor vorig jaar alle wethouders opstapten.

Wethouder H. de Haan (Financiën) vindt alle commotie voorbarig. “We willen een onderzoek of het college naar het stadskantoor kan verhuizen. Het is niet heilig dat het bestuurscentrum in het oude raadhuis blijft. Kijk eens naar Amsterdam waar nu een hotel zit in het oude stadhuis.”