Verkeersschade

In de krant van 23 september berichtte Rob Biersma over de enorme schade die de Nederlandse samenleving jaarlijks lijdt als gevolg van verkeersongelukken. Drs. J. Muizelaar, die onlangs over deze miljardenschade rapporteerde, is verbaasd dat het kabinet niet meer doet om de verkeersveiligheid te vergroten.

Hij suggereert een aantal maatregelen die zichzelf ruimschoots zouden terugverdienen, zoals strengere controles op snelheid en het dragen van autogordels en het verbeteren van de rijopleiding.

Een veel eenvoudiger maatregel ontbreekt echter in dit rijtje: afschaffing van de BPM (belasting op personenauto's en motorrijwielen) op veiligheidsvoorzieningen in nieuwe auto's. Het is toch onbegrijpelijk dat de overheid op een anti-blokkeersysteem van netto 2.300 gulden behalve 400 gulden BTW ook nog meer dan 1.000 gulden BPM heft. Een negatieve belasting zou - als premie op een investering in veiligheid - meer op zijn plaats zijn.